Vlada RH prihvatila nacrt prijedloga izmjene Zakona o službi u OS RH

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2024/01/2024-01-11-vlada-rh-1024x681.jpg
Foto: Arhiva MORH/ Vlada RH

Riječ je o prijedlogu izmjene Zakona kojim će se vojnicima i mornarima omogućiti ostanak u djelatnoj vojnoj službi do navršenih 50 godina života

Vlada Republike Hrvatske prihvatila je Nacrt prijedloga zakona o izmjeni Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske na 277. sjednici održanoj u četvrtak 11. siječnja 2024. godine.

Ovaj Prijedlog zakona dostavit će se Hrvatskom saboru na raspravu i usvajanje.
Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić pojasnio je kako je riječ o prijedlogu izmjene Zakona kojim će se vojnicima i mornarima omogućiti ostanak u djelatnoj vojnoj službi do navršenih 50 godina života. Odnosno, radi se o podizanju dobne granice za prestanak djelatne vojne službe kako bi se vojnicima/mornarima omogućio odlazak iz vojnog sustava uz ostvarivanje prava na mirovinu.

Ministar je istaknuo kako je ova tematika privremeno bila uređena Uredbom sa zakonskom snagom koja je donesena 28. prosinca 2023., a koja je omogućila vojnicima i mornarima kojisu navršili 45 godina života ostanak u djelatnoj vojnoj službi, obzirom da se toj kategoriji vojnog osoblja podiže dobna granica s 45 na 50 godina života za prestanak službe po sili zakona.

“Ovim Zakonom, ovoj kategoriji vojnog osoblja omogućen je odlazak iz vojnog sustava uz ostvarivanje prava na mirovinu”, rekao je ministar Anušić.

Objava Vlada RH prihvatila nacrt prijedloga izmjene Zakona o službi u OS RH pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja