Vlada o Tehničkom dogovoru između Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Ministarstva obrane Mađarske

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2023/05/2023-05-25-vlada-1024x681.jpg
Vlada o Tehničkom dogovoru između Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Ministarstva obrane Mađarske| Foto: MORH/ F. Klen

Tehnički dogovor vezan je uz doprinos aktivnostima NATO-a koje se provode radi jačanja postava odvraćanja i obrane uslijed agresije Rusije na Ukrajinu, poručio je Banožić

Vlada Republike Hrvatske je na 220. sjednici održanoj u četvrtak 25. svibnja 2023. godine donijela Zaključak u vezi s Tehničkim dogovorom između Ministarstva obrane Mađarske i Ministarstva obrane Republike Hrvatske o pružanju potpore države domaćina u okviru aktivnosti ojačane budnosti NATO-a u Mađarskoj kao i Plan protuminskog djelovanja za 2023. godinu.

Ministar Banožić je izvijestio kako je Tehnički dogovor vezan uz doprinos aktivnostima NATO-a koje se provode radi jačanja postava odvraćanja i obrane uslijed agresije Rusije na Ukrajinu.

“U aktivnost ojačane budnosti u Mađarskoj u srpnju prošle godine upućen je prvi kontingent Hrvatske vojske. Trenutačno se u Mađarskoj u drugom kontingentu nalazi 66 naših pripadnika. Upravo zato je Ministarstvo obrane potpisalo Tehnički dogovor s Ministarstvom obrane Mađarske kako bi omogućilo logističku potporu snagama koje upućujemo u ovu aktivnost ojačane budnosti”, kazao je ministar Banožić.

Tehnički dogovor omogućuje pružanje pomoći države domaćina savezničkim snagama koje se nalaze na njezinu teritoriju.

Navedeni Tehnički dogovor je u ime Ministarstva obrane potpisao 27. veljače 2023. u Monsu naš vojni predstavnik u Nacionalnom vojnom predstavništvu Republike Hrvatske pri Savezničkom zapovjedništvu za operacije.

Osim Zaključka o Tehničkom dogovoru, ministar Banožić izložio je i prijedlog Plana protuminskog djelovanja za 2023. godinu.

“Posebni dio ovoga Plana je Plan razminiranja vojnih lokacija i građevina za 2023. godinu koje provodi Inženjerijska pukovnija Hrvatske kopnene vojske”, kazao je Banožić te dodao kako je planirana i provedba zadaća razminiranja u vojnim lokacijama, koja uključuje i zadaće tehničkog izvida, površine od oko 495 000 m2 minski sumnjivog prostora.

Provedba zadaća je na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” u Slunju, vojnom poligonu “33. inženjerijske brigade Hrvatske vojske” u Cerovcu i u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku Donjem.

Financijska sredstva za provedbu Plana razminiranja vojnih lokacija i građevina za 2023. osigurana su u Državnom proračunu na razdjelu Ministarstva obrane u iznosu od oko 623 tisuće eura.

Objava Vlada o Tehničkom dogovoru između Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Ministarstva obrane Mađarske pojavila se prvi puta na MORH.Priopćenja