Visoki uzvanici i predstavnici medija na vježbi MEDCEUR 08

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/medceur_m.jpg

Na međunarodnoj vježbi medicinskih vojnih timova MEDCEUR 08, koja se održava od 1. do 15. svibnja u Splitu, u vojarni „Knez Trpimir“ 12. svibnja održana je demonstracija za predstavnike medija i visoke uzvanike. Demonstraciji vježbe nazočili su ministar obrane Branko Vukelić i zamjenik načelnika GS OSRH-a general pukovnik Slavko Barić te zapovjednik operativnog zapovjedništva američkih zračnih snaga u Europi general pukovnik Rod D. Bishop.


Vježba se održava u organizaciji Zapovjedništva američkih snaga u Europi (US EUCOM) i Glavnog stožera OSRH-a, s ciljem uvježbavanja vojnog medicinskog osoblja zemalja članica Partnerstva za mir za zbrinjavanje unesrećenih u masovnim katastrofama, kako bi bili interoperabilni za potrebe međunarodnih intervencija u koordinaciji s civilnim i nevladinim organizacijama. Svrha ove multilateralne vojne vježbe je i promocija Republike Hrvatske kao vodeće zemlje u regiji, te provjera osposobljenosti zemlje domaćina za pristupanje euroatlantskim asocijacijama.

Sudionici vježbe, njih oko 350 iz 15 zemalja, pohađali su tijekom prvih tjedan dana različita predavanja i tečajeve, a u praktičnom dijelu vježbe - prema scenariju koji obuhvaća zajedničke aktivnosti u saniranju posljedica jakog potresa, poplave i požara – zbrinjavali su unesrećene, pri čemu su međunarodne snage djelovale u koordinaciji s hrvatskim civilnim i nevladinim organizacijama. Predstavnicima medija i visokim uzvanicima vježba je prikazana kroz devet radnih točaka kojima su bile obuhvaćene sve aktivnosti, od dolaska spasitelja na mjesto nesreće preko prihvata i trijaže unesrećenih do pružanja potrebne pomoći i evakuacije helikopterom.

Nakon što su obišli sve radne točke i upoznali se s tijekom vježbe, najviši uzvanici izrazili su zadovoljstvo njezinom organizacijom i provedbom. Ističući važnost ove međunarodne vojne vježbe, koja se prvi put održava u Hrvatskoj, ministar obrane Branko Vukelić izjavio je da je to dobra prigoda za hrvatske oružane snage da se još jednom dokažu u međunarodnom okruženju te ujedno prilika za razmjenu iskustava na polju djelovanja u kriznim situacijama izazvanim raznim prirodnim katastrofama. Zahvalivši američkim partnerima na suradnji u organizaciji i provedbi vježbe te na financijskoj potpori u njezinoj realizaciji, ministar Vukelić je zaključio da je, uz stjecanje novih znanja i međusobnu razmjenu iskustava, za pripadnike Oružanih snaga RH i drugih zemalja sudionica vježbe to ujedno bila prigoda za stjecanje novih prijateljstava.

U izjavi za medije američki general pukovnik Rod D. Bishop zahvalio je hrvatskim domaćinima na gostoprimstvu i organizaciji vježbe, istaknuvši pritom interoperabilnost OSRH-a koje su, kako je rekao, uistinu pokazale golemo znanje i sposobnost: “Ova je vježba pokazala da Hrvatska može odgovoriti svim izazovima koje sa sobom nose razne katastrofe te da se može uključiti u zajednički rad s pripadnicima oružanih snaga drugih zemalja, a svi zajedno su pokazali kako se može uspješno djelovati u združenom odgovoru na ovakve i slične krizne situacije.“ I general pukovnik Slavko Barić izrazio je zadovoljstvo pokazanom spremnošću i osposobljenošću pripadnika naših oružanih snaga, ocijenivši da su u potpunosti ispunili svoju zadaću na ovoj vježbi, te je posebno pohvalio pripadnike hrvatskog vojnog medicinskog osoblja, kako za njihov doprinos ovoj vježbi tako i za uspješan angažman u misiji ISAF u Afganistanu, gdje se naši medicinski timovi izmjenjuju zajedno s ostalim pripadnicima hrvatskog kontingenta.


Vijesti