Vatrogasna vježba zračnih i zemaljskih snaga Republike Mađarske i Republike Hrvatske

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/balaton_m.jpg

Na trodnevnoj vatrogasnoj vježbi zračnih i zemaljskih snaga Republike Mađarske i Republike Hrvatske koja se održava kod mjesta Balatonkeresztur u blizini jezera Balaton u Republici Mađarskoj, u srijedu 14. svibnja je održana demonstracija za predstavnike medija i visoke uzvanike.


Glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin, koji je osobno nazočio vježbi, istaknuo je da je osnovna svrha vježbe bila uvježbati i uskladiti standardne postupke zapovijedanja, veza i nesmetanog prelaska granice u ovakvim kriznim situacijama koje zahtijevaju preciznu koordinaciju svih uključenih institucija iz obje države. Istaknuo je da je vježba u potpunosti uspjela i odao priznanje svim sudionicima ove međunarodne vježbe.

Uz nazočnost brojnih vatrogasnih postrojbi iz Mađarske, te Javnih vatrogasnih postrojbi Koprivnice, Đurđevca, Virovitice, Ivanić Grada, Zadra i Križevaca, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo sudjelovalo je u vježbi s jednim Canadairom CL-415 i helikopterom Mi8-MTV. Tom prigodom letjelice HRZ i PZO, skupa s njihovim posadama, pred mnoštvom nazočnih su demonstrirale visok stupanj spremnosti za nastupajuću protupožarnu sezonu.
Također, uspješno je demonstrirana i njihova sposobnost pružanja brze i efikasne pomoći u gašenju požara u zemljama u regiji, ukoliko se za to ukaže potreba.


Priopćenja