Adriatic Shield 08

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/as08_v.jpg

Prezentacijski dan civilno-vojne vježbe "PSI Adriatic Shield 08", koju organizira Republika Hrvatska u suradnji sa SAD-om i Poljskom, održan je 13. svibnja u Luci Rijeka.


Tom događaju, nazočili su uz ministra vanjskih poslova i europskih integracija Gordana Jandrokovića, te državnog tajnika Ministarstva obrane Mate Rabotega i ostali visoki državni dužnosnici te stotinjak diplomatskih i vojnih predstavnika akreditiranih u Republici hrvatskoj.

Cilj je vježbe jačanje nacionalnih kapaciteta u svrhu suzbijanja širenja oružja masovnog uništenja, te testiranje procedura zemalja Jadranskog mora u razmjeni relevantnih informacija.
Scenarijem u dva dijela predviđena je razmjena osjetljivih informacija na međunarodnoj razini te brza reakcija na nacionalnoj razini. U prvom se dijelu međusobnom obavještajnom razmjenom dolazi do informacija o ilegalnim aktivnostima, a drugi dio vježbe predviđa testiranje procedura presretanja brodova radi sprečavanja oružja za masovno uništenje.

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković je nakon pokaznog dijela izrazio je zadovoljstvo vježbom rekavši kako je njome dokazana spremnost hrvatskih tijela da se suoče s globalnim prijetnjama te da sudjeluju u sprječavanju širenja oružja za masovno uništenje, a sve u cilju zaštite sigurnosti hrvatskih građana i doprinosa svjetskoj i regionalnoj sigurnosti.

Državni tajnik Ministarstva obrane Mate Raboteg također je izjavio da „smo današnjom vježbom iskušali našu sposobnost koordinacije raznih državnih institucija te posebno naglasio važnost suradnje između civilnih i vojnih obavještajnih agencija raznih zemalja“.
U posljepodnevnim satima u Opatiji je održan okrugli stol za vježbu „Adriatic Shield 08 na kojem se analizirala provedba i uspješnost vježbe. Državni tajnik Ministarstva obrane Mate Raboteg je nakon okruglog stola naglasio „kako smo mi (Republika Hrvatska) u fazi implementacije Zakona o Obalnoj straži u kojoj se određene uredbe i provedbeni akti moraju donijeti u suradnji s drugim Ministarstvima“.

PSI (Proliferation Security Initiative) je inicijativa za sprječavanje širenja oružja za masovno uništenje, opreme, tehnologije i materijala vezanih uz to oružje. Temelji se na jačanju suradnje i poboljšanju komunikacije između državnih provedbenih institucija i razmjeni važnih informacija na međunarodnoj razini. Do sada je potporu PSI-u iskazalo oko 90 zemalja, među kojima su sve europske. Uz tri zemlje organizatore, u vježbi sudjeluju i Italija, Slovenija, Crna Gora i BiH.

Priopćenja