Umjetnički ansambl OS Poljske u dvorani Doma HV "Zvonimir“

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/orkestar_pl_08062011_v.jpg

U organizaciji Veleposlanstva Republike Poljske u Zagrebu, te pod pokroviteljstvom Ministarstva obrane Republike Hrvatske, u srijedu, 8. lipnja 2011., u dvorani Doma HV "Zvonimir“ održan je koncert Umjetničkog ansambla OS Republike Poljske. Na koncertu je nazočio državni tajnik MORH-a Pjer Šimunović, veleposlanik Republike Poljske u RH Wieslaw Tarka, vojni izaslanik Republike Poljske u RH Krzysztof Kaliszewski te brojni drugi gosti i uzvanici.

Obraćajući se prisutnima, Wieslaw Tarka podsjetio je na dugu tradiciju suradnje i prijateljstva između Poljske i Hrvatske, te izrazio zadovoljstvo što će se suradnja dviju država vrlo brzo nastaviti u okviru Europske unije.

Umjetnički ansambl poljske vojske, čiji je izvršni i umjetnički direktor Adam Martin, djeluje više od 60 godina, do sada je izdao 42 CD-a, a cilj ove grupe je njegovanje nacionalne tradicije i slave poljske vojske, kako kroz glazbu, tako i kroz ples i pjesmu kao primarne načine umjetničkog izričaja. Pred zagrebačkom publikom su tako nastupili muzički kvintet „Why Not", muzički kvartet, balet, Simfonijski orkestar te brojni solisti koji su, pod ravnanjem dirigenta Piotra Racewicza, izveli bogat program. U prvom dijelu koncerta izvedena su djela koja predstavljaju dio poljske povijesti i  tradicije (Marsz Tryumfalny, Wiwat, Kurdesz, Polonez o Wiedenskiej Odsieczy, Mazurek Trzeciego Maja, Na Wielka Rocznice, Krakowiak, Mazur i dr.), dok su u drugom dijelu izvedena glazbeno-scenska djela, između ostalog i iz pop glazbe (Don't Cry For Me Argentina, New York, New York, Superstar, West Side Story, Written In The Stars, Phantom Of The Opera, Granada, Time To Say Goodbye i dr.)
{phocagallery view=category|categoryid=667|limitstart=0|displaydownload=1| detail=4|enableswitch=1}Vijesti