U Zemuniku održana druga Konferencija MSAP

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2019/07/morh-1024x607.jpg

U Zemuniku održana druga Konferencija Međunarodnog središta za obuku specijalnih zračnih snaga (Multinational Special Aviation Program – MSAP TC)

Druga Konferencija Međunarodnog središta za obuku specijalnih zračnih snaga (Multinational Special Aviation Program – MSAP TC) održana je u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku, od 8. do 11. listopada 2019. godine.

Na Konferenciji su sudjelovali pripadnici oružanih snaga zemalja članica MSAP-a, Bugarske, Slovenije, Mađarske i Hrvatske, te predstavnici NATO zapovjedništva za specijalne operacije (NATO Special Operations Headquarters), Zapovjedništva za specijalne operacije – Europa (Special Operations Command, Europe – SOCEUR), predstavnik NATO međunarodnog osoblja (NATO International Staff) i predstavnici SAD-a, Poljske i Italije koji podupiru rad Središta. 

U sklopu Konferencije održani su sastanci radnih skupina te drugi sastanak Međunarodnog upravljačkog odbora (Multinational Executive Board – MEB) MSAP-a koji nadzire i daje smjernice za rad Međunarodnog središta.

Teme o kojima se raspravljalo bile su vezane uz planove obuke za razdoblje 2020.-2021., buduću organizaciju Međunarodnog središta kao i o načinu prijama budućih članica Međunarodnog središta za obuku specijalnih zračnih snaga.

Predsjedavajući Međunarodnog upravljačkog odbora brigadir Dean Kranjčec zahvalio se direktoru Središta, članovima radnih skupina te predstavnicima NATO zapovjedništva za specijalne operacije, Zapovjedništva za specijalne operacije – Europa, NATO međunarodnog osoblja, SAD-a, Poljske i Italije na potpori radu Međunarodnog središta, na profesionalnom pristupu i aktivnostima na sastancima radnih skupina zahvaljujući čemu su na Konferenciji doneseni konkretni zaključci i planovi za daljnji rad i razvoj Međunarodnog središta za obuku specijalnih zračnih snaga.

Direktor Međunarodnog središta za obuku specijalnih zračnih snaga pukovnik Tomislav Pušnik izrazio je zadovoljstvo ovom Konferencijom i dosadašnjim radom Središta. Istaknuo je kako su sve aktivnosti koje su do sada planirane i provedene što je potvrda uspješnosti ovakvog oblika multinacionalne suradnje.

Pukovnik Pušnik je i ovom prigodom naglasio kako su ciljevi Međunarodnog središta za obuku specijalnih zračnih snaga, obuka letačkih posada višenamjenskog helikoptera za provedbu specijalnih zračnih operacija u skladu s ciljevima sposobnosti svake zemlje članice MSAP-a. Obuka će se provoditi po najvišim standardima i uz ekonomski najučinkovitiji način te u konačnici rezultirati povećanjem interoperabilnosti uz poštivanje svih postavljenih NATO standarda.

Prva Konferencija MSAP-a održana je u svibnju ove godine, a prvi tečajevi za osposobljavanje instruktora Međunarodnog središta za obuku specijalnih zračnih snaga provedeni su u rujnu ove godine.

Podsjetimo, Vlada Republike Hrvatske je na 183. sjednici održanoj u četvrtak, 10. listopada 2019. usvojila Prijedlog uredbe o nazivu, sjedištu i organizaciji i upravljanju Međunarodnim središtem za obuku specijalnih zračnih snaga u Zemuniku.

Objava U Zemuniku održana druga Konferencija MSAP pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti