U Zemuniku održana konferencija za medije o vježbi "Jackal Stone 09"

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/js_100909_5_v.jpg

U četvrtak 10. rujna 2009. godine, u vojarni Zemunik kod Zadra, održana je inicijalna konferencija za medije u povodu međunarodne vojne vježbe "Jackal Stone 09". Na konferenciji za medije, na kojoj su predstavljeni program i aktivnosti u sklopu navedene vježbe, sudjelovali su brigadni general Dražen Šćuri, zamjenik zapovjednika Vježbe, kapetan bojnog broda Stee Wisotzki, načelnik združenog stožera namjenski organiziranih specijalnih snaga i brigadir Nikola Županić, časnik primarne odgovornosti za provedbu vježbe.

 

Na samome početku general Šćuri  je upoznao sve prisutne predstavnike medija da u vježbi sudjeluje 1500 sudionika iz 10 zemljama; Albanije, Litve, Mađarske, Makedonije, Poljske, Rumunjske, Švedske, Ukrajinu, Sjedinjene Američke Države i Hrvatske, te je objasnio da, nakon dolaska svih sudionika, slijedi samostalno taktičko uvježbavanje i sama provedba vježbe.

"U samoj provedbi vježbe neće biti uporabe bojnog streljiva, već manevarskog streljiva iz pješačkog naoružanja" rekao je general Šćuri, naglasivši važnost zaštite okoliša tijekom provedbe vježbe te da se u pripremi i provedbi vježbe poštuju svi hrvatski zakoni i propisi vezani za zaštitu okoliša.

General Šćuri naveo je da svi sudionici vježbe plaćaju svoje troškove. Hrvatska strana kao zemlja domaćin osigurala je smještaj u postojećim objektima, vojarnama, dok Sjedinjene Američke Države snose troškove prehrane za gotovo sve sudionike vježbe. Stoga, jasno je da ova vježba neće proizvesti dodatne troškove za Republiku Hrvatsku u odnosu na redovito funkcioniranje oružanih snaga.

Na kraju general Šćuri je upoznao predstavnike medija sa humanitarnim projektom izgradnje vodovoda za mjesto Udbinu koji je donacija Europskog zapovjedništva za specijalne snage SAD-a uz potporu Vlade RH, Ličko-Senjske županije i Ureda za obrambenu suradnju Veleposlanstva SAD u RH.

 

 



Vijesti