U vojarni u Rakitju provodi se vježba “SHARP LYNX 2023”

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2023/04/2023-04-13-vp-1-1024x798.jpg
U vojarni 'Vitez Damir Martić' u Rakitju od 11. do 15. travnja 2023. godine održava se vježba CPX 'SHARP LYNX 2023', koju je organizirala Pukovnija vojne policije | Foto: VP

U vojarni “Vitez Damir Martić” u Rakitju od 11. do 15. travnja 2023. godine održava se vježba CPX "SHARP LYNX 2023“, koju je organizirala Pukovnija vojne policije.

Navedena vježba samo je jedna u nizu aktivnosti u sklopu projekta NATO MNMPBAT (NATO Multinational Military Police Battalion – Multinacionalna bojna Vojne policije).

Inicijator i vodeća nacija projekta NATO MNMPBAT je Republika Poljska, a zemlje sudionice su Republika Hrvatska, Češka Republika i Slovačka Republika. Projektu je, kao zemlja partner, pristupila i Gruzija u prosincu 2020., nakon što je zatražila pristupanje projektu kao punopravna članica s čime su suglasnost iskazale sadašnje članice. NATO MNMPBAT ostaje platforma za obuku pripadnika Vojne policije za planiranje i vođenje zadaća tijekom združenih operacija u međunarodnom okruženju, unaprjeđenje interoperabilnosti članica NATO saveza, razvoj interoperabilnosti partnerskih zemalja te testiranje NATO-ovih vojnopolicijskih doktrinarnih publikacija.

Vježba “SHARP LYNX 2023“ je podijeljena u dva dijela, a prvi dio koji se trenutno provodi u prostorijama vojarne “Vitez Damir Martić” u Rakitju označava rad na zapovjednom mjestu gdje se multinacionalni stožer priprema za vježbu na zemljištu. Ovdje je primarna obučna skupina stožer, a sekundarna obučna skupina su podređene postrojbe koje su predstavljene sa svojim zapovjednicima. Drugi dio vježbe je na zemljištu (LIVEX „SHARP LYNX 23“) i njegova provedba je planirana od 27. rujna do 13. listopada 2023. u Češkoj Republici. Ove godine se uključuje i Mađarska koja će sudjelovati s jednim vodom. Krajem godine bit će godišnja završna konferencija kada Republika Hrvatska preuzima predsjedanje projektom.

U vojarni ‘Vitez Damir Martić’ u Rakitju od 11. do 15. travnja 2023. godine održava se vježba CPX ‘SHARP LYNX 2023’, koju je organizirala Pukovnija vojne policije | Foto: VP

Objava U vojarni u Rakitju provodi se vježba “SHARP LYNX 2023” pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti