Obilježena 18. obljetnica 91. ZB Pleso HRZ i PZO-a

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/pleso_24122009_v.jpg

U vojarni Pleso, u srijedu 23. prosinca, svečano je obilježena 18. obljetnica osnutka 91. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane. Osim djelatnika  91. zrakoplovne baze svečanosti je nazočio zamjenik zapovjednika HRZ i PZO-a brigadni general Dražen Šćuri.

Obilježavanje 18. obljetnice osnutka 91. zb HRZ i PZO-a započelo je Svetom misom u kapeli Vojne kapelanije „Sv. Petra i Pavla“ za sve poginule i nestale branitelje i djelatnike 91. zb. Svečanom postroju i okupljenim pripadnicima baze prvi se obratio zapovjednik 91. zb HRZ i PZO-a brigadir Zdenko Sokić istaknuvši da se svakim posjetom savezničkih snaga prepoznaje profesionalnost 91. zb HRZ i PZO-a kao sad punopravne članice NATO-a. „Izvršeni su svi tipovi obuke, obučeni su nastavnici na najzahtjevnijem, lovačkom avionu (MiG-21), za dnevno i noćno letenje, te je podignut novi naraštaj kapetana i kopilota na transportnom avionu“, rekao je brigadir Sokić koji se na kraju svog izlaganja zahvalio svim djelatnicima 91. zb na suradnji, trudu i zalaganju u dosadašnjem radu.
Zamjenik zapovjednika HRZ i PZO-a brigadni general Dražen Šćuri osvrnuo se na povijest 91. zrakoplovne baze istaknuvši da je osnivanjem 91. zb stvorena stručna snaga koja je s ostalim dijelovima novostvorenih zračnih snaga  postala glavni oslonac u očuvanju slobodnog hrvatskog neba. „Pred 91. zrakoplovnom bazom danas se nalaze izazovi misije KFOR, prevoženje djelatnika i transporta zračnim putevima za potrebe OS RH i zemalja NATO saveza. To je trajno obvezujuća zadaća 91. zrakoplovne baze koja će kao i uvijek do sada biti odrađena na najbolji mogući način“, rekao je brigadni general Dražen Šćuri.
Okupljenim djelatnicima pročitan je govor i čestitka zapovjednika HRZ i PZO-a general bojnika Vlade Bagarića.
Nakon prigodnih govora, najistaknutijim djelatnicima 91. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a dodijeljena su promaknuća, nagrade i pohvale.

Vijesti