U Središtu za međunarodne vojne operacije proveden tečaj za stožerno osoblje NATO-a

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2022/03/2022-03-18-smvo-2-1024x683.jpg
Tečaj je uspješno završilo 23 pripadnika Oružanih snaga RH i dva pripadnika Kosovskih sigurnosnih snaga | Foto: OSRH

U Središtu za međunarodne vojne operacije "Josip Briški", u razdoblju od 28. veljače do 11. ožujka 2022., proveden je Tečaj za stožerno osoblje NATO-a.

Tečaj je uspješno završilo 23 pripadnika Oružanih snaga RH i dva pripadnika Kosovskih sigurnosnih snaga. Cilj tečaja je pružanje potpore pripadnicima Oružanih snaga RH koji se raspoređuju na rad u NATO zapovjedništvima, stalnim te u misijama i zapovjedništvima u operacijama potpore miru pod vodstvom NATO-a.

Uz djelatnike Središta, u provedbi tečaja sudjelovali su i gosti predavači: prvi zapovjednik Središta za međunarodne vojne operacije brigadni general u miru Ivan Beneta, pripadnici Uprave za planiranje i Operativne uprave Glavnog stožera OS RH, Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“, pripadnici Središnjice za upravljanje osobljem, pripadnici Zapovjedništva Hrvatske kopnene vojske, Vojne sigurnosno – obavještajne agencije i Obavještajne pukovnije.

U svrhu što kvalitetnije provedbe tečaja, održana su i online predavanja putem videotelekonferencije izravno iz NATO zapovjedništava misija u kojima se nalaze naši pripadnici. Tako su online predavanje održali pripadnici OS RH koji se trenutno nalaze na dužnostima u SHAPE – u, KFOR u Kosovu, misiji SEA GUARDIAN te u MND-C u Mađarskoj.

Usporedo s provedbom Tečaja za stožerno osoblje NATO-a obilježena je 21. obljetnica osnutka Središta za međunarodne vojne operacije „Josip Briški“.

Tom brigodom zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan” brigadni general Željko Ljubas obratio se nazočnima prigodnim riječima.

“Usprkos ograničenjima koja je pred sve nas postavila pandemija, ovo je Središte provodilo tečajeve ne samo za domaće, nego i za pripadnike stranih vojski, što je i organizacijski tražilo vaš dodatnim angažman. Također, svojom izvrsnošću podižete ugled i prepoznatljivost Zapovjedništva za obuku i doktrinu „Fran Krsto Frankopan“ kao postrojbe kojoj je obuka središnja djelatnost”, rekao je general Ljubas.

Objava U Središtu za međunarodne vojne operacije proveden tečaj za stožerno osoblje NATO-a pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti