U Središtu za međunarodne vojne operacije proveden Tečaj za NATO stožerno osoblje

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2021/03/2021-03-29-smvo-1-1024x683.jpg
U Središtu za međunarodne vojne operacije proveden Tečaj za NATO stožerno osoblje | Foto: SMVO

Tečaj polaznicima daje dobar temelj za rad u NATO stožeru i dodatni poticaj da odlučimo prihvatiti izazov rada u međunarodnom okruženju, rekao je bojnik Klarić

U Središtu za međunarodne vojne operacije “Josip Briški” u Rakitju, od 15. do 26. ožujka 2021. godine proveden je Tečaj za NATO stožerno osoblje. Tečaj je namijenjen kandidatima za misije potpore miru pod vodstvom NATO saveza ili EU, koji će biti raspoređeni u zapovjedništva tih misija ili su planirani za rad u NATO zapovjedništvima na operativnoj razini te časnicima i dočasnicima postrojbi koje su planirane za sudjelovanje u međunarodnim vojnim vježbama.

Zbog aktualne epidemiološke situacije tečaj je pohađalo 12 sudionika. Predavačima iz Središta za međunarodne vojne operacije pridružili su se hrvatski predstavnici koji se trenutno nalaze na različitim dužnostima u NATO zapovjedništvima.

Voditelj tečaja bojnik Nikola Suhić istaknuo je kako je “NATO SOC 21” po mnogočemu bio drugačiji i izazovan. Poseban izazov predstavljala je provedba praktičnog dijela nastave koja je zbog restrikcija organizirana i provedena bez kontakta među polaznicima, a prvi put je na tečaju provedena online nastava od strane hrvatskih predstavnika raspoređenih u NATO zapovjedništvima LANDCOM, MNC-NE i MND-C.

Polaznik tečaja, zamjenik zapovjednika 2. mehanizirane bojne “Gromovi” Gardijske mehanizirane brigade bojnik Vlatko Klarić, rekao je kako su znanje i iskustvo koje su dobili od predavača iz Središta i gostujućih predavača polaznicima približilo strukturu NATO saveza. “Osobno me se dojmilo koliko je NATO savez velik, a ovakvi tečajevi nam omogućuju ulazak u dublju strukturu i problematiku NATO-a. Tečaj polaznicima daje dobar temelj za rad u NATO stožeru i dodatni poticaj da odlučimo prihvatiti izazov rada u takvom međunarodnom okruženju.

Smatram da će nam znanje koje smo ovdje stekli poslužiti za kvalitetnu pripremu za obavljanje NATO stožernih dužnosti”, rekao je bojnik Klarić.

U Središtu za međunarodne vojne operacije proveden Tečaj za NATO stožerno osoblje | Foto: SMVO

Objava U Središtu za međunarodne vojne operacije proveden Tečaj za NATO stožerno osoblje pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti