U RACVIAC-u održana konferencija MAG

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/22_mag-konferencija_07102009_2_v.jpg

U Središtu za sigurnosnu suradnju (RACVIAC) u ponedjeljak, 5. i utorak, 6. listopada održana je 22. godišnja konferencija Multinacionalne savjetodavne skupine (MAG – Multinational Advisory Group),upravnog tijela RACVIAC-a.

Konferenciji su nazočili predstavnici 21 zemlje članice RACVIAC-a, a konferencijom je predsjedavao državni tajnik MORH-a Pjer Šimunović.
Prvog dana Konferencije raspravljalo se o financiranju RACVIAC-a i planu aktivnosti za 2010. godinu. Proračun RACVIAC-a financiraju zemlje regije, a pridružene članice financiraju proračun aktivnosti.

Drugi dan Konferencije direktor RACVIAC-a ambasador Nedžad S. Hadžimusić podnio je izvješće o radu RACVIAC-a u prvih osam mjeseci ove godine, s posebnim naglaskom na postignuća središta, rezultate, organizacijske i financijske izazove, te  naučene lekcije.
Uz plan aktivnosti za 2010. godinu, jedna od tema, s kojom je nazočne upoznao zamjenik direktora i ujedno načelnik stožera RACVIAC-a brigadir Željko Cepanec,  bila je i popunjavanje RACVIAC-a novim osobljem, obzirom da velikom broju djelatnika u nadolazećem razdoblju ističe mandat. Također, raspravljalo se i o izglasavanju novog pravnog statusa središta.

Za novog predsjedavajućeg MAG-a izabran je zamjenik ministra obrane Republike Crne Gore Draško Jovanović. Potvrđen je i novi direktor RACVIAC-a karijerni diplomata iz Republike Makedonije Nikola Todorčevski, koji dužnost preuzima 15. listopada 2009. godine.
Na Konferenciji je zaključeno da je RACVIAC nakon dvogodišnjeg procesa transformacije, područje svoje aktivnosti proširio s vojnosigurnosnih pitanja na širi spektar sigurnosnih izazova. Uz područje nadzora naoružanja kao svoju temeljnu aktivnost, središte je razvilo sposobnosti u dva dodatna područja:  reforma sigurnosnog sektora (uključujući prenamjenu resursa obrane i tranziciju vojnog osoblja), te međunarodna i regionalna suradnja s naglaskom na Euroatlantske integracije.



Vijesti