Seminar o sigurnosnoj i obrambenoj politici u RACVIAC-u

Središte za sigurnosnu suradnju (RACVIAC) bit će domaćin seminara pod nazivom "Europska sigurnosna i obrambena politika – Jugoistočna Europa u evoluciji europske sigurnosne strukture", koji će se održati u ponedjeljak, 12. i utorak, 13. listopada.

Europska sigurnosna i obrambena politika (ESDP - European Security and Defense Policy) integralni je dio Zajedničke vanjske i sigurnosne politike, s glavnim ciljem osnaživanja vanjskog djelovanja EU putem stvaranja vlastitih mogućnosti za vanjsko djelovanje, kroz  razvoj autonomnih civilnih i vojnih kapaciteta za međunarodno sprečavanje sukoba i upravljanje međunarodnim kriznim situacijama.

Osim u ekonomskoj sferi i u procesu daljnjeg širenja, sigurnost i obrana su područja u kojima je Europa najviše napredovala posljednjih godina.Temeljni element toga razvojnog procesa je sve veći broj civilno-vojnih misija upravljanja krizom koje se provode pod okriljem ESDP.

Svrha seminara je potaknuti i produbiti razumjevanje mjesta i uloge ESDP u  zemljama jugoistočne Europe. Glavni gost predavač na seminaru je načelnik ESDP Task Force, a ujedno i obnašatelj dužnosti tajnika Europskog učilišta za sigurnost i obranu Hans-Bernhard Weisserth.

Pozivamo predstavnike medija da medijski poprate otvorenje konferencije i dođu u utorak, 13. listopada, u vojarnu "Vitez Damir Martić", Stari Hrast 53, Rakitje, najkasnije do 8.45 sati. Za medijsko praćenje konferencije potrebno je prethodno najaviti svoj dolazak na e-mail mcicak@racviac.org ili na fax: 01/333-0869, najkasnije do ponedjeljka, 12. rujna, do 12.00 sati.

Osoba za kontakt je časnica za odnose s javnošću i informiranje RACVIAC-a  natporučnica Marija Čičak, mob: 098/454-625.



Najave