U Poljskoj obilježena 26. obljetnica VRO Maslenica

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2019/02/poljska_23012019_v.jpg
Foto: ČOJI 3. HRVCON eFPBG-USA

Pripadnici 3. HRVCON-a NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti obilježili su 22. siječnja 2019. u vojarni Bemowo Piskie u Poljskoj 26. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Maslenica.

Prvu veliku oslobodilačku operaciju Hrvatske vojske i MUP-a u Domovinskom ratu – VRO Maslenica, hrvatski vojnici koji trenutno svoje zadaće izvršavaju na sjeveru Poljske obilježili su prisjećanjem na sve poginule i nestale hrvatske branitelje koji su svoje živote dali za neovisnu i slobodnu Hrvatsku. 

Tim povodom prikazan je film Hrvatskih vojnih glasila "VRO Maslenica – 5 minuta za sjećanje", uz koji su se okupljeni prisjetili ove po mnogo čemu jedinstvene vojne operacije koja je omogućila povezivanje sjevera i juga Hrvatske te daljnja vojna djelovanja Hrvatske vojske. 

Treći hrvatski kontingent nalazi se u sastavu Borbene grupe Poljska (BGP - Battle Group Poland) u sklopu NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (eFP – enhanced Forward Presence), koja je pridodana poljskoj 15. mehaniziranoj brigadi Gizycko. Vodeća nacija BGP-a su Sjedinjene Američke Države, a uz Hrvate tu su još pripadnici oružanih snaga Rumunjske i Velike Britanije.

Vijesti