Tri Canadaira u aktivnostima natapanja požarišta na Biokovu

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/biokovo_26082016_v.jpg
Foto: HRZ i PZO/ Monika Trzić

Tri Canadaira CL-415 Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne Zemunik, u četvrtak 25. kolovoza 2016., tijekom popodnevnih sati nastavili su s natapanjem požarišta na Biokovu.

Kapetan posade na Canadairu CL-415 koji je sudjelovao u gašenju na Biokovu, bojnik Tomislav Slavica kazao je kako se radi o jakom izdimljavanju i prizemnom malom plamenu područja kojeg su natapali „vodenim bombama“. „Nema otvorenog plamena koji bi zahvatio krošnje stabala nego je zbog specifične vegetacije na tom prostoru vidljiv bjeličasti dim koji se stvara zbog debelog sloja humusa koji tinja i to može potrajati“, iznio je bojnik Slavica.

Uz natapanja područja na Biokovu, letačka posada Eskadrile transportnih helikoptera helikopterom Mi-8 MTV i dalje je pružala potporu zemaljskim snagama u prijevozu vatrogasaca i dopremi „krušaka“ (gumenih spremnika vode) s nogometnog igrališta u Makarskoj do Biokova.
Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (20. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 105 požara (33 u Šibensko-kninskoj, 32 u Splitsko-dalmatinskoj, 22 u Zadarskoj, 15 u Dubrovačko-neretvanskoj, 2 u Istarskoj i 1 u Primorsko-goranskoj županiji).
Do 24. kolovoza 2016. u 66 dana trajanja ovogodišnje protupožarne sezone zračne snage su ukupno provele 700 sata (29 dana) u akcijama gašenja požara pri čemu su izbacili oko 22 800 tona vode. Uz gašenje požara iz zraka zračne snage su pružale i potporu zemaljskim vatrogascima pri čemu su helikopterima Mi-8 MTV  prevezle 72 vatrogasaca i pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja i 37 tona vatrogasne opreme do požarišta.



Vijesti