Treći hrvatski kontingent u misiji UNDOF (Golanska visoravan)

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/un_misije.jpg

Po završetku šestomjesečnog mandata 2. HRVCON-a u misiji UNDOF (United Nations Disengagement Observer Force) na Golanskoj visoravni, u lipnju se u Misiju upućuje 3. hrvatski kontingent od 93 pripadnika Oružanih snaga RH. Pripadnici hrvatskog kontingenta djeluju u sastavu austrijske bojne. Zapovjednik 3. HRVCON-a za misiju UNDOF je pukovnik Antun Šaf.

Prva postrojba Oružanih snaga Republike Hrvatske u mirovnu misiju UN-a na Golanskoj visoravni upućena je u lipnju 2008. godine na razdoblje od 6 mjeseci, te je preuzela dužnost od slovačkih snaga, koje su ujedno završile svoje desetogodišnje sudjelovanje u misiji, dok je drugi hrvatski kontingent, sastavljen većinom od pripadnika Gardijske motorizirane brigade, sudjelovao u Misiji od prosinca 2008. do lipnja 2009. godine. 
Mandat mirovnih snaga UN-a na Golanskoj visoravni, koji se kontinuirano produžuje svakih šest mjeseci je održavanje primirja između Izraela i Sirije, nadziranje prekida djelovanja izraelskih i sirijskih snaga, te nadzor linije razdvajanja i isključenja kako to predviđa Sporazum o prekidu djelovanja i razdvajanja snaga između Izraela i Sirije od 31. svibnja 1974. godine. Države davateljice snaga u misiji UNDOF su: Austrija, Kanada, Indija, Japan, Poljska i Hrvatska. 



Priopćenja