Posjet skupine NATO brodova Standing NATO Martime Group - SNMG2

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/durand-de-la-penne_v.jpg

U pomorskoj bazi „Lora“ Hrvatske ratne mornarice u Splitu, u vremenu od 6. do 10. lipnja 2009. godine, borave brodovi NATO skupine „Standing NATO Maritime Group – SNMG2“. Tri broda skupine SNMG2, talijanski razarač „ITS Luigi Durand de la Penne“, grčka fregata „HS Kountouriotis“ i španjolski tanker „SPS Patino“ privezani su u pomorskoj bazi „Lora“, dok je američki razarač „USS Laboon“ usidren ispred gradske luke.

Cilj posjete skupine NATO brodova, kojom zapovijeda talijanski kontraadmiral Giovanni Gumiero je poboljšati prijateljske odnose i interoperabilnost između NATO snaga i Hrvatske ratne mornarice. Također, više od 800 stranih mornara imat će prilike posjetiti grad Split i okolicu.

U ponedjeljak, 8. lipnja, zapovjednik skupine NATO brodova kontraadmiral Gumiero posjetit će Zapovjedništvo Hrvatske ratne mornarice, gdje će ga primiti zamjenik zapovjednika Hrvatske ratne mornarice komodor Tihomir Erceg, ured župana Splitsko-Dalmatinske županije i ured gradonačelnika grada Split.
SNMG-2 je međunarodna i integrirana skupina NATO brodova koja je u stalnoj pripravnosti za potrebe NATO-a kako bi izvršavala širok spektar zadaća, od međunarodnih vježbi sa partnerima do odgovora na međunarodne krize. Skupina se najčešće koristi u Sredozemnom moru, ali je moguća uporaba i u širem području. Tako su prošle godine sudjelovali u antipiratskim operacijama u Adenskom zaljevu i u Somalijskim vodama.
Osoba za kontakt za navedeni događaj je časnik za odnose s javnošću HRM-a kapetan fregate François Buj, mob.: 098/204-216.



Vijesti