Tečaj preživljavanja u zimskim uvjetima u Poljskoj

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2018/12/poljska_3_hrvconi_26112018_v.jpg
Foto: 3. HRVCON eFPBG-USA / V. Čagalj

Na području vojnog poligona Bemowo Piskie (Bemowo Piskie Trainig Area - BPTA) od 19. do 23. studenoga 2018. u organizaciji britanskih oružanih snaga održan je Tečaj preživljavanja u zimskim uvjetima (Cold Weather Operator Course).

Polaznici tečaja bili su vojnici iz svih sastavnica Borbene grupe Poljska (Battle Group Poland - BGP), među kojima i pripadnik 3. hrvatskog kontingenta (3. HRVCON eFPBG-USA) skupnik Vladimir Čagalj.

Tečaj preživljavanja u zimskim uvjetima obavezan je za sve pripadnike britanske sastavnice BGP-a u sklopu NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (enhance Forward Presence - eFP), koji se u Poljskoj nalaze tijekom zimskog perioda. Nakon teoretskog, uslijedio je praktični dio tečaja u sklopu kojega su polaznici primijenili novostečena znanja. Tako su, između ostalog, tijekom topografske hodnje, služeći se isključivo kartom i kompasom, prošli više od 40 kilometara noseći oko 40 kilograma opreme.

Sukladno britanskoj doktirni o operacijama u zimskim uvjetima, otvoreni vojni sukobi u nekoj od mnogobrojnih regija na svijetu gdje prevladavaju zimski uvjeti jedni su od najopasnijih vojnih sukoba koji se mogu razviti. Upravo zato u Britanskoj vojsci razvijen je niz različitih tečajeva na kojima se vojnici obučavaju za provedbu operacija u zimskim uvjetima, a jedan od takvih je i ovaj tečaj proveden u Poljskoj, u kojoj su zime hladne i oštre s olujnim vjetrovima i učestalim snježnim padalinama.

Vijesti