Svečano obilježena 17. obljetnica Hrvatskog vojnog učilišta

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/hvu_velika.png

U nazočnosti visokih dužnosnika MORH-a i OSRH-a u Časničkom domu u Zagrebu 19. prosinca svečano je obilježena sedamnaesta obljetnica Hrvatskog vojnog učilišta "Petar Zrinski".Tom se prigodom ravnatelj HVU-a general bojnik Mirko Šundov posebno osvrnuo na postignuća i zadaće koje je Hrvatsko vojno učilište ostvarilo tijekom ove godine.

Učilište je, istaknuo je, ustrojeno kao jedinstvena institucija za izobrazbu osoblja u MO i OS na kojem se provode sve razine izobrazbe i to po novim nastavnim planovima i programima, planski se uređuju i podižu na višu razinu standardi smještaja polaznika, opremljeni su i modernizirani nastavni kapaciteti, učionice i amfiteatri, nova knjižnica i tiskara. Započelo se s primjenom učenja na daljinu, intenzivirana je izdavačka djelatnost, a povećana je i međunarodna suradnja HVU-a. Istaknuo je i kako će se u narednom razdoblju između ostalog još više raditi na jačem povezivanju HVU-a s civilnim sustavom izobrazbe.

Ukazujući na značaj izobrazbe u MO i OS izaslanik ministra obrane državni tajnik MORH-a Željko Goršić je, čestitajući djelatnicima Učilišta njihovu obljetnicu, kazao kako HVU u sustavu obrane postaje sve važniji čimbenik. Za vojnu izobrazbu je kazao kako je posebno osjetljiva i tehnološki zahtjevna, te napomenuo kako će našim ulaskom u euroatlantske asocijacije sve više pripadnika OS-a sudjelovati u zadaćama diljem svijeta u čemu je upravo proces izobrazbe i osobnog profesionalnog razvoja ključan. Istaknuo je i kako izobrazba postaje jedan od najvažnijih oblika upravljanja i razvoja ljudskih potencijala te da joj se mora posvetiti posebna pozornost kako bi postala «jaka karika u donošenju odluka od interesa ne samo za Oružane snage već i za donošenje odluka usmjerenih prema realizaciji interesa države u cjelini" .

Izaslanik Predsjednika Republike i Vrhovnog zapovjednika OSRH-a načelnik GS OSRH-a general zbora Josip Lucić istaknuo je kako je Hrvatsko vojno učilište od svog osnutka dalo veliki doprinos u osnivanju i razvoju OSRH-a. "U izgradnji oružanih snaga u miru potrebno je težiti sve višim standardima znanja i sposobnosti" istaknuo je general Lucić te napomenuo kako postavljanjem strateških ciljeva, članstva u EU i NATO, Hrvatsko vojno učilište dobiva jasne smjernice u kojem pravcu treba razvijati sustav školstva. Uvjeren je kako će djelatnici Učilišta uspješno, kao i dosada, obaviti sve zadaće koje će se pred njih postaviti. Svečanost je završila uručenjem promaknuća, nagrada i pohvala.



Vijesti