Sporazumi o suradnji na području obrazovanja, znanosti i istraživanja

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/11/sporazum_29112017_v.jpg
Foto: HVU/ M. Sever
Ministarstvo obrane Republike Hrvatske sklopilo je sporazume o suradnji s obrazovnim, znanstvenim i istraživačkim institucijama u srijedu, 29. studenoga 2017., na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“.
U ime potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH Damira Krstičevića sporazume je potpisao zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta general-pukovnik Slavko Barić. Potpisivanju sporazuma nazočili su pomoćnik ministra obrane za ljudske resurse Zoran Piličić, direktor Glavnog stožera Oružanih snaga kontraadmiral Robert Hranj, zamjenik zapovjednika HVU-a brigadni general Zdravko Klanac, načelnica Sektora za naoružanje i opremu brigadirka Jasmina Čaušević i predstavnici institucija potpisnica sporazuma.

Sporazumima o suradnji MORH-a s obrazovnim, znanstvenim i istraživačkim institucijama definiraju se načela i područja dugoročne suradnje na zajedničkim projektima obrazovanja, znanosti i istraživanja, a suradnja unutar svakog područja od zajedničkog interesa provodit će se u okviru pojedinačnih projekata kojima će se detaljno regulirati prava i obveze sporazumnih strana.

Sporazume s Ministarstvom obrane potpisali su Institut društvenih znanosti „Ivo Pilar“ iz Zagreba, Institut „Ruđer Bošković“ iz Zagreba, Hrvatski veterinarski institut iz Zagreba, Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci, Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Tehničko veleučilište iz Zagreba, Leksikografski zavod „Miroslav Krleža“ iz Zagreba, Hrvatski klaster konkurentnosti obrambene industrije i Hrvatski geološki institut iz Zagreba.

General Barić u svom je obraćanju naglasio da je ovo važan korak za HVU prema samostalnoj obrazovnoj instituciji, kao i za razvoj sigurnosno-obrambenog sustava i ljudskih potencijala. „Potpisivanjem ovih sporazuma stvaraju se zajednički interesi Ministarstva obrane i institucija koje su potpisale sporazum“, istaknuo je general Barić.

Pomoćnik ministra Zoran Piličić rekao je kako je potpisivanje sporazuma još jedan korak koji doprinosi razvoju obrane i nacionalne sigurnosti, kao i procesu transformacije HVU-a prema samostalnoj instituciji kao budućem nositelju obrazovanja iz područja obrane i sigurnosti.

Vijesti