Seminar "Snage za specijalna djelovanja i buduće terorističke prijetnje"

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/losinj_4_v.jpg

"Snage za specijalna djelovanja i buduće terorističke prijetnje" naziv je međunarodnog seminara, koji se održava od 9. do 11. lipnja u vojarni "Kovčanje" na Malom Lošinju. Seminar se provodi u suradnji s Uredom za obrambenu suradnju Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu, u sklopu programa stipendiranja simpozija i seminara o protuterorizmu (Counter Terrorism Fellowship Program) američkog vojnog Sveučilišta združenih snaga za specijalna djelovanja (Joint Special Operations University).

Svrha seminara je predstavljanje sveobuhvatnog pristupa problemu terorizma, uz razmatranje mogućnosti preventivnih djelovanja vlada pojedinih država, s ciljem prevencije odnosno odgovora u slučaju terorističkog čina, kao i protuterorističkih strategija, s naglaskom na teoriji i međuresornoj suradnji u borbi protiv terorizma.

Uime ministra obrane sudionike seminara pozdravio je državni tajnik MORH-a Pjer Šimunović, te je ujedno izlagao na temu „Nacionalna strategija sprječavanja i suzbijanja terorizma“. Istaknuo je važnost seminara o, kako je rekao, toj najvećoj prijetnji nacionalnoj sigurnosti Hrvatske, kao i međunarodnoj sigurnosti. Kao aktualni svjetski problem posebno je istaknuo međunarodni terorizam: "U tom smislu ovaj seminar je iznimno važan kako bismo stekli još bolji uvid u njegovu prirodu, u modele psihološke i organizacijske motivacije terorista i terorističkih organizacija, kao i najprikladnije načine suzbijanja te prijetnje, na nacionalnoj i na međunarodnoj razini, kako bi se spriječio terorizam u svom pojavnom obliku, kao i njegovi uzroci."

Sudionicima se obratio i zamjenik načelnika GSOS-a za operacije kontraadmiral Zdenko Simičić, koji je također istaknuo važnost tog seminara. Napominjući da je u skladu s hrvatskim zakonima Ministarstvo unutarnjih poslova zaduženo za borbu protiv terorizma na teritoriju Hrvatske, poručio je da su i hrvatske Oružane snage spremne dati potporu u prevenciji terorizma i mogućim protuterorističkim djelovanjima: "Kao nova članica NATO saveza, želimo u suradnji s njima, ali i sa specijalnim snagama oružanih snaga prijateljskih zemalja, razvijati spoznaju o globalnom terorizmu, koji je najveća prijetnja današnjice". Izrazivši zadovoljstvo odazivom drugih zemalja, napomenuo je da ovaj seminar omogućuje teorijske spoznaje o tom problemu te da je to ujedno uvod u praktično uvježbavanje pripadnika postrojbi za specijalna djelovanja na međunarodnoj vojnoj vježbi "Jackal Stone", koja će se održati tijekom rujna ove godine. O tome je govorio i zapovjednik Bojne za specijalna djelovanja brigadir Nikola Županić, koji je također istaknuo ulogu snaga za specijalna djelovanja u borbi protiv terorizma, zaključivši da obavljaju i zadaće koje se odnose na prevenciju mogućeg terorističkog djelovanja.
Uz visoke predstavnike MORH-a i OSRH-a te Veleposlanstva SAD-a, na seminaru sudjeluju vojni i civilni predstavnici Austrije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Poljske, Slovenije i Srbije, a među sudionicima su i predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova te Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, kao i agencija zaduženih za sigurnosno-obavještajne poslove. Većina predavača na seminaru je s američkog vojnog Sveučilišta.



Vijesti