Vježba "Guardex 09"

U sklopu priprema za odlazak 14. hrvatskog kontingenta u misiju ISAF u Afganistanu, na vojnom poligonu Crvena zemlja kraj Knina, od 01. do 12. lipnja, održava se bilateralna vježba „Guardex 09“ u kojoj, uz pripadnike OS RH, sudjeluju i pripadnici Nacionalne Garde Minnesote.

U vježbi sudjeluju oko 350 pripadnika, a vježbom zapovijeda brigadni general Mladen Fuzul, zapovijednik Gardijske motorizirane brigade HKoV-a. Cilj ove vježbe je poboljšati sposobnosti postrojba u svrhu dostizanja NATO standarda za obuku, planiranje, organizaciju i provedbu vježbi, kao i poboljšati interoperabilnost na taktičkoj razini primjenom NATO doktrina i procedura. U sklopu višegodišnjih bilateralnih odnosa s Nacionalnom gardom Minnesote, zajedničko uvježbavanje postrojbi provodi se na taktičkoj razini na način da se pješački vod Nacionalne garde Minnesote uključuje u sastav pješačke satnije postrojbe Hrvatske kopnene vojske.
 
Završni prikaz uvježbanosti zajedničkih američkih i hrvatskih oružanih snaga, na kojem će nazočiti načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Josip Lucić, zapovjednik Nacionalne garde Minnesote general bojnik Larry Shellito, te predstavnici vojno-dilplomatskog zbora u RH, održat će se u srijedu, 10. lipnja, na poligonu Crvena zemlja (Knin) s početkom u 10,30 sati. 

Osoba za kontakt je načelnica Odjela za informiranje SOJI-a Emina Lišić, mob: 098/233-480 i časnik za odnose s javnošću Gardijske motorizirane brigade HKoV-a u Kninu, bojnik Denis Kulić, mob: 091/526 4426.



Najave