Sastanak ministara obrane zemalja članica NATO-a u Briselu

Ministar obrane Josip Buljević sudjelovat će na sastanku ministara obrane zemalja članica NATO Saveza, koji će se održati u srijedu i četvrtak, 10. i 11. veljače 2016. u Briselu, Kraljevina Belgija.

Na sastanku će se raspravljati o izazovima u južnom i istočnom susjedstvu Saveza, te u tom kontekstu, a u svjetlu priprema za summit u Varšavi, o budućem NATO postavu za odvraćanje i obranu i implementaciji Akcijskog plana za spremnost Saveza.

Također, u kontekstu novih sigurnosnih prijetnji, ministri obrane će raspravljati o cyber obrani, hibridnom ratovanju, jačanju otpornosti Saveza, proturaketnoj obrani te o institucionalnoj prilagodbi Saveza na novo sigurnosno okruženje.

Na marginama sastanka ministara obrane NATO-a planirano je održavanje sastanka njemačke Skupine za izgradnju obrambenih sposobnosti, vezano uz predstavljanje trenutnog statusa i prijedloga za ostvarivanja daljnjeg napretka, uključujući formiranje većih postrojbi u potpori implementacije Akcijskog plana za spremnost Saveza.

U sklopu sastanka održat će se i sjednica u formatu Komisije NATO-Gruzija (NAOT-Georgia Commission) na kojoj će se uz pregled obrambenih reformi i sigurnosne situacije razgovarati o implementaciji Paketa za unaprjeđenje suradnje s Gruzijom.



Najave