Ministar Buljević primio francusku veleposlanicu u RH Michéle Boccoz

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/mo_fr_09022016_v.jpg
Foto: MORH/ J. Kopi

Ministar obrane RH Josip Buljević primio je u utorak, 9. veljače 2016., u nastupni posjet veleposlanicu Francuske Republike u RH Michéle Boccoz.

Tijekom susreta potvrđena je višegodišnja dobra bilateralna suradnja, posebno suradnja ratnih mornarica dviju zemalja, te je usuglašeno mišljenje kako postoji prostor za kontinuitet postojeće, ali i razvoj suradnje na drugim područjima. Ministar Buljević naglasio je kako dvije partnerske zemlje imaju mnoge zajedničke interese, što predstavlja podlogu za uspješnu suradnju na području obrane.

Na sastanku je raspravljena i suradnja dviju država u okviru NATO-a i Europske unije, a ministar Buljević posebno  je zahvalio na logističkoj potpori Francuske u sklopu prošlogodišnjeg sudjelovanja pripadnika Oružanih snaga RH u operaciji EU NAVFOR – ATALANTA u Somaliji.  

Po pitanju aktualnih sigurnosnih izazova, sastanak je bio prilika za poseban osvrt na migrantsku krizu, terorizam, kao i proširenje NATO-a i EU. Zaključeno je kako obje države moraju nastaviti pružati doprinos međunarodnim naporima borbe protiv ISIL-a i drugih terorističkih organizacija s ciljem osiguranja mira i stabilnosti građana naših država, ali i našeg susjedstva, a naročito kako bi se u budućnosti izbjegli teroristički napadi poput onih izvedenih prošle godine u Parizu.
Govoreći o situaciji u susjedstvu, ministar Buljević naglasio je važnost zajedničkog djelovanja u procesima daljnje stabilizacije Jugoistočne Europe, posebno kroz potporu zemljama aspiranticama u pristupanju euroatlantskim integracijama.

Najavio je aktivnu ulogu Hrvatske i pružanje pomoći prenošenjem hrvatskih iskustava te izrazio želju za intenziviranjem suradnje s Francuskom po tom pitanju.

Francuska veleposlanica Boccoz zahvalila je Hrvatskoj na aktivnom doprinosu međunarodnom miru i sigurnosti, te posebno na hrvatskoj pomoći i donaciji naoružanja i opreme za obučnu misiju u Maliju. Također, istaknula je značaj zajedničkog pristupa u rješavanju svih aktualnih sigurnosnih izazova te izrazila zadovoljstvo dugogodišnjim prijateljskim odnosom dviju država i suradnjom u okviru hrvatsko-francuskog Strateškog partnerstva.



    Ministar Buljević primio francusku veleposlanicu u RH Michéle Boccoz

    Foto: MORH/ J. Kopi

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-buljevic-primio-francusku-veleposlanicu-u-rh-michele-boccoz/mo_fr_09022016_1.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-buljevic-primio-francusku-veleposlanicu-u-rh-michele-boccoz/mo_fr_09022016_2.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-buljevic-primio-francusku-veleposlanicu-u-rh-michele-boccoz/mo_fr_09022016_3.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-buljevic-primio-francusku-veleposlanicu-u-rh-michele-boccoz/mo_fr_09022016_4.jpg


Priopćenja