Sastanak ministara obrane država NATO-a

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/mod-bratislava_rdax_c.jpg

Izaslanstvo Ministarstva obrane RH sudjeluje na neformalnom sastanku ministara obrane država NATO-a, koji se 22. i 23. listopada održava u Bratislavi. Umjesto ministra obrane, koji je spriječen zdravstvenim razlozima, izaslanstvo vodi Pjer Šimunović, državni tajnik Ministarstva obrane RH. Uz državnog tajnika, u izaslanstvu su i stalni predstavnik RH pri NATO-u veleposlanik Igor Pokaz, te vojni predstavnik RH pri NATO-u i EU general bojnik Drago Lovrić.


Na sastanku sudjeluju i države koje nisu članice NATO-a, ali sudjeluju u Afganistanu u operaciji ISAF (International Security Assistance Force).

Ovaj, treći po redu sastanak ministara obrane ove godine protječe u znaku rasprave o važnim aktualnim pitanjima koja zaokupljuju članice NATO-a. U Bratislavi se raspravlja o situaciji u Afganistanu, te o budućim koracima koje NATO planira poduzeti, a sve u svijetlu nedavno objavljene «Inicijalne procjene» zapovjednika ISAF-a generala McChrystala. Analiza stanja, te procjene i prijedlozi generala McChrystala su načelno podržane, te sada predstoji dogovor o konkretnim budućim koracima i mjerama.

Na sastanku se također raspravljalo o izazovima osiguranja dostatnih resursa za potrebe financiranja operacija Saveza, kao i daljnji razvoj potrebnih obrambenih sposobnosti članica NATO-a.

Razgovaralo se i o budućim koracima izgradnje proturaketne mreže, a u svijetlu nedavno obznanjenih promjena u planovima SAD vezanim za sustav proturaketne zaštite saveznika u Europi.

Vijesti