Samostalni noćni letovi kadeta u Zemuniku

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/pilatus_02102013_v.jpg

U Eskadrili aviona (EA) 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO u vojarni Zemunik u utorak, 01. listopada 2013., učenici letači 18. naraštaja, koji se školuju za hrvatske vojne pilote, izveli su samostalne letove u noćnim uvjetima na avionu Pilatus PC-9M.


Riječ je o razdjelu obuke u kojem se kadeti obučavaju za noćno letenje tijekom kojeg, između ostalog, usvajaju sadržaje akrobatskog letenja te druge elemente letačke obuke od kojih se zbog smanjenih mogućnosti orijentacije i vidljivih reljefnih obrisa posebna pozornost poklanja slijetanju na uzletno-sletnu stazu.

 Kadeti se također tijekom noćnog letenja uvježbavaju i za izvanredne situacije otkaza pojedinih elektro-sklopova aviona kako bi pravovremeno reagirali i u takvim uvjetima, gdje se primjenjuju posebne procedure i postupci prilaza i slijetanja.

Obuka obuhvaća oko 30 sati letenja, a prema riječima voditelja ovog dijela školovanja bojnika Matije Vrđuke najvažnija je kvalitetna i temeljita priprema kadeta koja uključuje razradu svih radnji i postupaka pilota tijekom leta. „Ovo je jedna od specifičnih faza letenja kada pilot na poseban način doživljava nebo i noć. Doživljaj leta je uistinu zanimljiv, no kao nastavnici letenja kadete pripremamo i za moguće situacije iluzija koje se mogu pojaviti kao što je zamjena prostora neba i zemlje, te osobito privida kako nam neki vidljivi objekti noću iz pilotske kabine izgledaju puno bliže nego što su u stvarnosti. No, obuka je tako i zamišljena jer uključuje sve ono što je potrebno za vrhunski školovane vojne pilote  po najvišim svjetskim standardima letenja“, istaknuo je bojnik Vrđuka.

Zanimljivost je kako je Eskadrila aviona započela s projektom označavanja aviona Pilatus PC-9M s fluorescentnim naljepnicama koje će omogućiti grupno letenje noći, što će biti još jedna nova dimenzija letačke obuke u bazi u Zemuniku.


             



Vijesti