Rotacija časnika HRM-a u operaciji "ATALANTA"

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/atalanta_20100205_2_v.jpg

Časnik Hrvatske ratne mornarice, kapetan korvete Silvio Amižić otputovao je u petak, 5. veljače, u Northwood u Ujedinjenoj Kraljevini Velike Britanije i Sjeverne Irske, gdje će preuzeti dužnost operativnog analitičara u Zapovjedništvu operacije “ATALANTA“ od kapetana korvete Antuna Flegara, koji je na toj dužnosti bio od kolovoza 2009. HRM ovim nastavlja aktivno sudjelovanje u prvoj pomorskoj operaciji Europske unije, koja je pokrenuta za zaštitu programa pomoći Somaliji u hrani te borbi protiv pirata u Adenskom zaljevu i Somalijskim vodama.

Kapetan korvete Amižić rođen je 24. kolovoza 1970. u Splitu. Diplomirao je elektrotehniku na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, titulu magistra ekonomskih znanosti (MBA) stekao je na Sveučilištu Stoke-om-Trent u Ujedinjenoj Kraljevini Velike Britanije i Sjeverne Irske, a magistra vojnih i strateških znanosti u Središtu visokih vojnih studije u Rimu u Italiji. Također, završio je i Temeljnu i Naprednu časničku školu te Zapovjedno-stožernu školu „Blago Zadro“ na Hrvatskom vojnom učilištu „Petar Zrinski“ u Zagrebu.
Sudjelovao je u Domovinskm ratu 1991. i 1992. godine kao pripadnik Minsko-protuminskog divizijuna Hrvatske ratne mornarice, a djelatni pripadnik HRM-a je od 1998., gdje je obnašao dužnost zapovjednika podmornice „Velebit“ i zapovjednika zapovjednog brodskog odreda na raketnoj topovnjači „Šibenik“. Trenutno je raspoređen na dužnosti časnika za dugoročno planiranje i razvoj u Zapovjedništvu Hrvatske ratne mornarice.

Vijesti