Primopredaja vojnog objekta "Admiralitet" u Puli

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/admiralitet_20100205_1_v.jpg

U Puli, 5. veljače izvršena je primopredaja objekta “Admiralitet, kojoj su nazočili predstavnici Ministarstva obrane RH, ravnatelj Uprave za materijalne resurse Darko Polanec i zapovjednik Hrvatske ratne mornarice OS RH, kontraadmiral Ante Urlić, te kao primatelji župan Istarske županije Ivan Jakovčić, predstavnici Ministarstva financija RH i ostali predstavnici državne vlasti koji će u budućnosti koristiti „Admiralitet“.

U svom obraćanju kontraadmiral Urlić istaknuo je da zgrada „“Admiraliteta“ već 150 godina predstavlja simbol pomorske moći na Jadranskom moru te naglasio da su mnoge ratne mornarice bile primorane napustiti ovu zgradu, a jedino je Hrvatska ratna mornarica ustupila „Admiralitet“ na korištenje i za dobrobit građana Istarske županije.
Zgrada “Admiralitet“ izgrađena je nakon što je Austro-Ugarska Monarhija odlučila u Puli postaviti glavnu vojnu luku. Nalazi se izvan zidina vojne luke Arsenal i kao takva je predstavljala Zapovjedništvo Austro-Ugarske carske ratne mornarice.
Cjelokupna zgrada ima 3551 m2 površine, korištena je od strane Hrvatske ratne mornarice od 15. listopada 1991. godine i u njoj se nalazilo zapovjedništvo Vojno-pomorskog sektora za sjeverni Jadran, a njezina primopredaja izvršena je u skladu s Dugoročnim planom razvoja Oružanih snaga RH 2006.-2015.


Vijesti