Revija filmova o Domovinskom ratu

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2019/08/revija-filmova-o-domovinskom-ratu-03082019-1024x768.jpg
Foto: MORH / Ž. Stipanović

Riječ je o filmovima koje sufinancira Ministarstvo hrvatskih branitelja s ciljem očuvanja digniteta i promicanja vrijednosti Domovinskog rata

Povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja u Kninu je u subotu, 3. kolovoza 2019. u organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja održana druga Revija dokumentarnih filmova o Domovinskom ratu.

Reviju je, prigodno se obrativši, otvorila državna tajnica Ministarstva hrvatskih branitelja Nevenka Benić, a otvaranju su nazočili zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadni general Tihomir Kundid, kninski gradonačelnik Marko Jelić i drugi.

Domovinski rat je neiscrpan izvor tema, a podupirući ovakve audiovizualne projekte trajno ostaje sačuvana uspomena i sjećanje na Domovinski rat i njegove vrijednosti prenose se na mlade naraštaje, kazala je Benić.

Projekcija odabranih filmova održana je na otvorenom prostoru Marunuša, uz rijeku Krku, a prikazano je pet dokumentarnih filmova, i to “Heroine domovinskog rata – pobjednice”, “Pouke o čovječnosti”,””Kula smrti”, “Bura duše” i “Po čovika”.

Riječ je o odabranim filmovima iz programa sufinanciranja umjetničkih i dokumentarističkih djela o Domovinskom ratu, koji je Ministarstvo hrvatskih branitelja započeo 2014. godine s ciljem očuvanja digniteta i promicanja vrijednosti Domovinskog rata. Revija dokumentarnih filmova o Domovinskom ratu nastavlja se 5. i 6. kolovoza u Slunju, također na otvorenom, uz rijeku Slunjčicu, gdje će u dvije večeri biti prikazano ukupno 11 filmova.

Selekcija filmova koji se prikazuju na Reviji dokumentarnih filmova o Domovinskom ratu povjerena je redatelju, scenaristu i autoru dvadesetak dokumentarnih filmova, Nevenu Hitrecu.

Prva večer Revije dokumentarnih filmova o Domovinskom ratu održana je 30. travnja 2019. godine u Novskoj, u povodu obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak.

Objava Revija filmova o Domovinskom ratu pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti