Regionalna vježba "Adriatic 11"

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/faust_vrancic_rb-73_v.jpg

U organizaciji Ministarstva mora, prometa i infrakstruktura i Ministarstva obrane, a pod pokroviteljstvom Kraljevine Norveške, u Pomorskoj bazi Lora u Splitu, od 17. do 20. listopada 2011., održat će se regionalna stožerna vježba u pogledu intervencija kod iznenadnih onečišćenja mora "Adriatic 11". Cilj vježbe je jačanje regionalne suradnje u slučaju onečišćenja Jadranskog mora uljima velikih razmjera.

Prvi dio vježbe je dvodnevni seminar na kojem sudjeluju predstavnici RH, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Grčke, Italije i Slovenije te predstavnici europskih institucija koje se bave pitanjem reagiranja na iznenadna onečišćenja mora.

Drugi dio vježbe čini pokazna vježba koja se održava u organizaciji Lučke kapetanije Split.  Cilj pokazne vježbe je uvježbati Stožer za provedbu plana intervencija kod iznenadnih onečišćenja mora, Županijski operativni centar Splitsko-dalmatinske županije i Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru u planiranju i izvođenju aktivnosti na sanaciji onečišćenja, provjeriti spremnost i uporabu opreme za čišćenje onečišćenja specijaliziranim plovilima te provjeriti spremnost uspostavljanja veza, obavješćivanja te provedbu akcije radi smanjenja šteta u okolišu izazvanih iznenadnim onečišćenjem mora.

U navedenoj vježbi sudjeluje i Obalna straža RH sa brodovima SB-73 "Faust Vrančić" i PT-71, te zrakoplovom tipa PC-9.

Pozivamo zainteresirane predstavnike medija na svečanost otvaranja vježbe u utorak, 18. listopada u 8.00 sati u Časničkom domu u Pomorskoj bazi Lora, Zrinsko-Frankopanska bb, Split, te na pokaznu vježbu intervencije kod iznenadnog onečišćenja mora u četvrtak, 20. listopada u luci Lora od 8.30 do 11 sati.

Dolazak predstavnika medija na svečano otvaranje vježbe predviđen je u utorak do 7.45 sati (ulaz 1, kod kružnog toka). Dolazak na pokaznu vježbu "Marjan 2011" predviđen je u četvrtak do 8.15 sati, nakon čega slijedi ukrcaj svih sudionika na brod Obalne straže "Faust Vrančić".

Osoba za kontakt je časnik za odnose s javnošću Obalne straže, bojnik Vladimir Škarica, mob: 091/6679 235.



Najave