Ispravak teksta objavljenog u Slobodnoj Dalmaciji

U spomenutom tekstu novinara Ivice Markovića objavljenom u Slobodnoj Dalmaciji od 17. listopada 2011. na stranici br. 1., 8. i 9. iznesen je niz netočnih informacija i konstrukcija vezano uz Ministarstvo obrane i bojnika Marka Pavkovića. Ministarstvo obrane uputilo je Slobodnoj Dalmaciji zahtjev za ispravak, a poštujući naše pravo koje proizlazi iz odredbi članaka 40. i 41. Zakona o medijima (NN br. 59/04), da na istom ili istovrijednom mjestu, te na istovrijedan način na koji je objavljena i sporna informacija, a u svrhu istinitog i objektivnog informiranja javnosti objavi slijedeći ispravak:


Potpuno je netočno da Ministarstvo obrane ili Oružane snage RH od stradalog bojnika Marka Pavkovića traže ispunjenje tjelesnih normi koje su predviđene za zdrave djelatne vojne osobe i ovakve insinuacije, od koga god one došle, smatramo zlonamjernim. Da podsjetimo, nakon što se 16. ožujka 2010. u popodnevnim satima vratio iz mirovne misije ISAF u Afganistanu, bojnik (tada satnik) Marko Pavković stradao je drugog dana - 17. ožujka 2010. godine u 00.10 sati kada se iz osobnih razloga vraćao svojim osobnim vozilom u Karlovac unatoč organiziranom prijevozu pripadnika OSRH. Odmah po nesreći, Ministarstvo obrane i Oružane snage RH, te Hrvatska kopnena vojska pokušali su maksimalnim naporima učiniti liječenje i oporavak bojnika Pavkovića lakšim te su poduzeli niz radnji i aktivnosti kako bi stradalom bojniku olakšali njegovo stanje. Posebno nas u ovom slučaju žalosti činjenica da nas novinar nije kontaktirao pri pripremi članka o ovom slučaju jer bismo mu onda mogli istaknuti i slijedeće činjenice:

- Služba za zdravstvenu zaštitu MORH-a stavila se odmah na dispoziciju stradalom bojniku Pavkoviću te je sa bolničkim osobljem pratila njegovo liječenje i oporavak, pružala mu je potporu u rješavanju njegovog statusa kod HZZO-a te mu i dalje stoji na raspolaganju. Stradali bojnik Pavković je na bolovanju u trajanju od 19 mjeseci i cijelo to vrijeme primao je od HZZO-a naknadu u visini pune plaće koja se prima u slučaju kada je osoba stradala na radnom mjestu.

- Obzirom da je stradali bojnik Pavković odmah po nesreći izrazio želju za preseljenje u Zagreb, Služba za stambene poslove MORH-a, je 17. lipnja 2010. (tri mjeseca nakon nesreće) osigurala adekvatan stan u Zagrebu (56,46 m2, Kolarova ulica), na prvom katu u zgradi koja ima rampu za invalide i lift, a koji je udaljen cca 500-tinjak metara od njegove rodbine i iz istog je stana iselila drugog časnika sa obitelji, kako bi se bojnik Pavković trajno stambeno zbrinuo. Ključeve stana preuzeo je 15. rujna 2010., da bi 15. travnja 2011. vratio stan uz obrazloženje kako želi ostati u MORH-ovom stanu u Karlovcu koji ima na korištenju od 2004. godine, a za koji je rekao da će ga prilagoditi svojim potrebama.

- Hrvatska kopnena vojska (HKoV) stavila je stradalom bojniku Pavkoviću na raspolaganje vozilo i vozača te imenovani ima osiguran prijevoz, kako za potrebe liječenja i oporavka tako i za njegove druge potrebe.

- Obzirom da su svi pripadnici OSRH i djelatnici MORH-a tijekom boravka u mirovnim misijama i u Hrvatskoj osigurani policom osiguranja od nesretnog slučaja kod Croatia osiguranja, na osnovi istog je bojniku Pavkoviću isplaćen neosporni dio osiguranine po osnovi trajnog invaliditeta i dnevne naknade za liječenje u bolnici. Tajništvo MORH-a i Pravna služba MORH-a sudjelovali su u koordiniranju odnosa između našeg djelatnika i spomenute osiguravateljne kuće.

- Odmah nakon što je bojnik Pavković stekao višu stručnu spremu (VŠS - viši sportski trener streljaštva), Personalna služba MORH-a, uputila je na kadrovski savjet koji je prihvatio prijedlog, a Predsjednik RH i donio odluku o promaknuću Marka Pavkovića iz čina satnika u čin bojnika (23. svibnja 2011.). Njegovo promaknuće u aktivni čin višeg časnika nije bilo ranije moguće obzirom na dotadašnju stručnu spremu (KV instalater centralnog grijanja).

- U ime svih pripadnika OSRH i djelatnika MORH-a možemo istaknuti kako nas posebno žalosti činjenica da novinar piše o solidarnosti njemačkih vojnika koji su bojniku Pavkoviću prikupili 700 eura, a istodobno prešućuje činjenicu kako su Ministarstvo obrane i Oružane snage RH organizirale akciju solidarnosti na koju se odazvalo 3717 osoba iz MORH-a i OSRH odvajajući mjesecima od svojih plaća te su prikupile ukupno 195.589,24 kuna i uplatile na njegov račun.

- Što se pak tiče mogućnosti da osobe s invalididetom ostanu u Oružanim snagama RH na pojedinim poslovima koje mogu obavljati unatoč invaliditetu, Ministarstvo obrane je u novom prijedlogu Strateškog pregleda obrane, koji je predstavljen u lipnju 2011. godine, predložila uvođenje kategorije vojnih službenika i namještenika. Time bi se dobila i podloga za izmjenu zakonskih propisa, a na taj bi se način, između ostalog, moglo osigurati trajno zakonsko rješenje ovog i sličnih slučajeva. Prezentacija prijedloga strateškog pregleda obrane jedna je od točaka na dnevnom redu idućeg sastanka Vijeća za obranu.

Još jednom ovim putem želimo ponoviti kako je bojnik Marko Pavković član velike obitelji Oružanih snaga i kako Ministarstvo obrane čini sve što je moguće u okviru zakonskih propisa kako bi se pitanje daljnjeg statusa bojnika Pavkovića riješilo na  obostrano zadovoljstvo.



Priopćenja