Redovna press konferencija ministra obrane

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/priopcenje_130208.jpg

Ministar obrane Branko Vukelić, sa suradnicima, održao je konferenciju za medije u utorak, 13. veljače 2008. U svom obraćanju ministar je predstavio redovne zadaće Ministarstva obrane i Oružanih snaga, posebno aktualnu misiju ISAF u Afganistanu, gdje je naglasio da nema zahtjeva prema Hrvatskoj da pripadnici OS RH budu raspoređeni na jug Afganistana, već je to redovno ispunjavanje obveza MORH-a, sukladno Odluci Sabora.

U predstavljanju plana modernizacije OS RH ministar Vukelić iznio je da se trenutno u MO i OS RH vodi sto (100) projekata koji imaju nositelje kao i provedbene timove s određenim datogramom, odnosno rokom za ostvarenje, pri čemu će se posebno voditi briga o transparentnosti nabave. U sklopu modernizacije predstavio je i inicijativu obnove vojnih odmarališta za djelatnike MO i OS RH, za što je dobio potporu predsjednika RH i predsjednika Vlade RH, na način da će se odmarališta pridodati sustavu «Pleter».

Naglasio je da će se u te projekte uključiti i pojedine grane odnosno tvrtke iz hrvatskog gospodarstva, koje će osnažiti vojnu industriju, kao npr. Đuro Đaković, HS Produkt, Pomorski centar za elektroniku u Splitu, te neka brodogradilišta za nove obalne i vanobalne brodove, dodavši da su natječaji otvoreni za sve tvrtke u RH, koje kvalitetom mogu ispuniti zahtjeve MORH-a. Također je spomenuo i novu stambenu politiku MORH-a, u kojoj će se tisuću (1000) neperspektivnih stanova za MORH prodati kako bi se sagradili novi, kadrovski stanovi, diljem Republike Hrvatske, odnosno na područjima u kojima rade djelatnici MO i OS RH.

Zamjenik načelnika GS OS RH, general pukovnik Slavko Barić, detaljnije je objasnio prisutnost Oružanih snaga u misijama UN, naglasio još jednom da predstavnici OS RH sljedećeg kontigenta u Afganistanu će bit raspoređeni isključivo u sjevernom dijelu Afganistana, odnosno u Maz?r-e-sharifu i Faizabadanu. Iznio je i ponudu za sudjelovanjem OS RH u misiji UN na Golanskoj visoravni, zajedno s OS Republike Austrije, koju je Hrvatska dobila, čime je oružanim snagama RH odano veliko povjerenje i priznanje, a istovremeno znači i izazov za njih.

Izrazio je nadu kako će Sabor Republike Hrvatske donijeti Odluku o sudjelovanju u toj misiji, sukladno kojoj bi ove godine kontigent od sto (100) pripadnika OS bio spreman izvršavati zadaće nadzora mira i sigurnosti.

Inače, ta misija uspostavljena je 1974. godine UN rezolucijom, a za OS RH je prihvatljiva i iz razloga što tehnički nije zahtjevna, a ne opterećuje proračun RH, rekao je general Barić.



Priopćenja