Razmjena iskustava o sustavu zaštite zračnog prostora

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/91zb_03092015_v.jpg

U 91. zrakoplovnoj bazi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO-a) na Plesu, u vojarni "Pukovnik Marko Živković", američki tim sastavljen od dva borbena pilota, pripadnika Nacionalne garde Minnesote, zajedno s pripadnicima Eskadrile borbenih aviona 91. zrakoplovne baze HRZ-a i PZO-a, od 1. do 3. rujna 2015. godine,  provodio je aktivnost razmjene iskustava o zaštiti zračnog prostora "Air Intercept/Air Sovereignity Operations".

Posjet je obavljen u sklopu redovite međunarodne vojne suradnje između Oružanih snaga Republike Hrvatske (OS RH) i Nacionalne garde Minnesote. Posjetitelji su upoznati s ustrojem i organizacijom rada Eskadrile borbenih aviona 91. zrakoplovne baze HRZ-a i PZO-a, te njenim sudjelovanjem u nadzoru i zaštiti zračnog prostora RH u sklopu sustava NATINAMDS.

Američke kolege pripadnike Eskadrile borbenih aviona upoznali su sa specifičnostima organizacije zračnih postrojbi nacionalne garde te im prenijeli američka iskustva u nadzoru i zaštiti zračnog prostora.

Aktivnosti ovakvog tipa pridonose povezivanju, zbližavanju i standardizaciji u zrakoplovnim zadaćama te produbljuju dugogodišnju suradnju i partnerski odnos ratnih zrakoplovstva dviju prijateljskih država.



Vijesti