Radionica o kriznom menadžmentu

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/krizno_31082010_1_v.jpg

Više dužnosnika MORH-a i OSRH na čelu s državnim tajnikom Pjerom Šimunovićem i ravnateljem HVU-a „Petar Zrinski“ general bojnikom Mirkom Šundovom, od 31. kolovoza do 2. rujna, sudjeluju na Radionici o kriznom menadžmentu koju organizira Europski centar za sigurnosne studije George C. Marshall.


Trodnevna radionica održava se u zagrebačkom hotelu Westin i na njoj sudjeluju i predstavnici drugih vladinih i nevladinih organizacija iz Hrvatske i zemalja regije, čije je djelovanje vezano uz krizni menadžment. Cilj Radionice je razumijevanje kompleksnosti kriznog menadžmenta, značaja međuresornog pristupa kriznom menadžmentu, kao i predmeta vezanih uz međuovisno-posljedični menadžment. Predavači su američki stručnjaci, suradnici Marshall Centra, a radionica se sastoji od predavanja i rada u radnim grupama, kao i zajedničke vježbe.
Državni tajnik Šimunović, u izjavi nakon otvaranja Radionice, naglasio je da je „za Vladu RH i hrvatsko društvo u cjelini vrlo bitno imati učinkovite mehanizme odgovora na krize, izazvane prirodnim katastrofama ili ljudskim djelovanjem. To su primjerice poplave, šumski požari, industrijske nesreće, potresi, klimatske promjene, epidemije, oružja za masovno uništenje itd. „Uloga MORH-a i OSRH, koji raspolažu odgovarajućim sredstvima, ovdje je od velike važnosti. Ovakvi skupovi pomažu nam da se upoznamo sa najnovijom svjetskom praksom odgovora na krize, ponajviše u pitanjima međuresorne koordinacije, koja je ključna s obzirom na kompleksnost mogućih prijetnji. Vrlo je dobro što su ovdje i predstavnici zemalja iz regije, jer te su prijetnje po svojoj definiciji transgranične“, zaključio je Šimunović.



Vijesti