Prvo topničko gađanje raketnih topovnjača

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/gadjanje-v.jpg

Hrvatska ratna mornarica nastavlja s obukom posada raketnih topovnjača „Vukovar“ i „Dubrovnik“, a u sklopu ovotjedne obuke posade tih dvaju novih brodova u sastavu Flotile HRM-a izvele su 26. veljače prvo topničko gađanje. Gađanju, kojim je zapovijedao kapetan fregate Milan Blažević, prethodio je teorijski dio obuke za topnike te obuka strojara i radarista, a u skladu s ugovornim obvezama obuku provode instruktori iz finske tvrtke Patria.

Uz daljinsko gađanje topovima 57 mm, kakve imaju i ostale topovnjače iz sastava Flotile, te 23 mm, koji su prvi put u uporabi u HRM-u, obavljeno je i testiranje sustava za upravljanje paljbom 9 LV 225 tako što su u simuliranim borbenim uvjetima posade pratile nalet zrakoplova Pilatus iz 93. ZB Zemunik.

Tijek obuke pratio je i zapovjednik Flotile HRM-a kapetan bojnog broda Marin Stošić, koji je pohvalio posade dvaju brodova, njihovu uvježbanost i brzinu svladavanje obuke. Istaknuo je visoke borbene sposobnosti testiranog sustava, kako u protuzrakoplovnoj tako i u proturaketnoj obrani, te je još jednom izrazio zadovoljstvo pokazanim mogućnostima raketnih topovnjača „Vukovar“ i „Dubrovnik“.

    Prvo topničko gađanje raketnih topovnjača

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/prvo-topnicko-gadanje-raketnih-topovnjaca/1_gadjanje_rt_1_26022009_v.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/prvo-topnicko-gadanje-raketnih-topovnjaca/1_gadjanje_rt_2_26022009_v.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/prvo-topnicko-gadanje-raketnih-topovnjaca/1_gadjanje_rt_3_26022009_v.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/prvo-topnicko-gadanje-raketnih-topovnjaca/1_gadjanje_rt_4_26022009_v.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/prvo-topnicko-gadanje-raketnih-topovnjaca/1_gadjanje_rt_5_26022009_v.jpg


Vijesti