Prvi pripadnik Hrvatske ratne mornarice u operaciji ATALANTA

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/g_kero_v.jpg

Sukladno Odluci Hrvatskog sabora o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u mirovnoj operaciji Europske unije "EU NAVFOR Somalija – ATALANTA", od 3. travnja 2009., u mirovnu operaciju ATALANTA upućen je prvi pripadnik Hrvatske ratne mornarice poručnik korvete Grgo Kero, koji se od 8. do 28. srpnja nalazi na francuskoj fregati "Aconit", angažiranoj u Adenskom zaljevu. Prema navedenoj Odluci Hrvatskog sabora u mirovnu operaciju ATALANTA može se uputiti do 5 časnika/dočasnika HRM-a.

Upućivanje Oružanih snaga Republike Hrvatske u mirovnu operaciju u Somaliju u skladu je sa sigurnosnom i vanjskom politikom Republike Hrvatske. Sudjelovanjem u mirovnoj operaciji Europske unije "EU NAVFOR Somalia – ATALANTA" Republika Hrvatska potvrđuje svoj strateški cilj – članstvo u Europskoj uniji, a time i doprinos sposobnostima Europske unije za upravljanje krizama.

Operacija ATALANTA pokrenuta je u skladu sa rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih Naroda 1814, 1816, 1838 i 1846 iz 2008. godine kako bi se zaštitili brodovi koji prevoze hranu  za Somaliju iz programa WFP (World Food Programme), zaštitili brodovi koje plove u Somalijskim vodama te odbili svi napadi pirata i oružanih napada na brodove. Na čelu Europskih pomorskih snaga (European Naval Forces Somalija – EU NAVFOR Somalia) nalazi se kontraadmiral Peter Hudson iz Kraljevske mornarice Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske. EU NAVFOR Somalia se sastoji od 14 brodova i 3 zrakoplova, i to iz Španjolske (1 fregata, 1 tanker i 1 ophodni zrakoplov), Njemačke (2 fregate, 1 tanker i 1 ophodni zrakoplov), Francuske (2 fregate, 1 korveta, 1 ophodni brod i 1 ophodni zrakoplov), Grčke (1 fregata), Italije (1 fregata) i Švedske (3 korvete).

 

Poručnik korvete Grgo Kero pripadnik je Hrvatske ratne mornarice od 2005. godine te se trenutno nalazi na dužnosti zapovjednika lovca mina "Korčula". I prije nego je postao zapovjednik lovca mina, bio je u više navrata ukrcan na francuske lovce mina na višednevnim plovidbama prije ili nakon posjeta istih u naše luke. Poručnik korvete Kero rođen je 1978. godine te je završio Pomorski fakultet Split, smjer nautika te nakon toga Časničku školu Učilišta Hrvatske ratne mornarice "Petar Krešimir IV".



Priopćenja