Prvi multinacionalni CS OMLT tim odlazi u misiju ISAF

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/cs_omlt_20090414_12v.jpg

Pripadnici Oružanih snaga RH i američke vojske Nacionalne garde Minnesote koji čine prvi mješoviti američko-hrvatski Operativno mentorski tim za vezu (CS OMLT) nakon uspješno provedene obuke odlaze u misiju ISAF u Afganistan, gdje će biti zaduženi za mentoriranje afganistanske nacionalne vojske. Mentorski tim čini dvanaest hrvatskih i dvanaest američkih vojnika.

Službeni ispraćaj pripadnika CS OMLT-a održan je danas, 14. travnja, na vojnom dijelu Zračne luke Pleso, a tim povodom pripadnicima sretan put u Afganistan, uspješno izvršenje misije i sretan povratak obiteljima poželio je zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu „Fran Krsto Frankopan“ brigadni general Ivan Jurić. U svom obraćanju general Jurić je naglasio kako je upućivanje prvog zajedničkog CS OMLT-a u Afganistan rezultat višegodišnje izuzetno uspješne i plodne suradnje između Nacionalne garde Minnesote i OS RH. „Upućivanje prvog zajedničkog CS OMLT tima pokazatelj je efikasnog i uspješnog rada kroz koji se steklo međusobno povjerenje, što se u konačnici rezultira zajedničkim sudjelovanjem u misiji ISAF. Mogu reći da su pripadnici OMLT-a kroz obuku u svojim zemljama, ali i kroz zajedničku obuku na vojnom poligonu Gašinci dostigli sposobnosti koje jamče uspješnu, efikasnu provedbu njihove i naše misije. Obuka koju su prošli, stečeno iskustvo sudjelovanja u međunarodnim misijama i iskustvo hrvatskih vojnika u Domovinskom ratu, garancija su uspješne provedbe ove izuzetno složene, zahtjevne zadaće“, naglasio je na kraju brigadni general Jurić.

Prvi multinacionalni CS OMLT tim bit će upućen na sjever Afganistana u Mazar e Sharif, a zadaća tima bit će mentoriranje afganistanske Nacionalne vojske (ANA-e) iz izvidništva, topništva, inženjerije te mentoriranje Zapovjedne satnije i Stožera bojne. Vodeća nacija u CS OMLT-u je Hrvatska, a  zapovjednik Operativog mentorskog tima je bojnik Ivan Galović.



Priopćenja