Otvorena izložba "Kanada u Afganistanu"

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/dsc_3192v-1.jpg

Izložba „Kanada u Afganistanu“ u organizaciji Veleposlanstva Kanade, otvorena je u utorak, 14. travnja, u galeriji MORH-a „Zvonimir“ gdje je predstavljeno oko pedesetak fotografija raspoređenih u dvije cjeline.

Prva pod nazivom „Kanada u Afganistanu“ prikazuje sudjelovanje kanadskih vojnika u misiji ISAF, te pomoć koju je kanadska Vlada pružila stanovništvu Afganistana.  Druga cjelina, fotografkinje Lane Šlezić, nazvana je „Ostavljena“ i sastoji se od 30-ak fotografija na kojima autorica prikazuje svoje viđenje Afganistana tijekom dvogodišnjeg boravka, s naglaskom na status odnosno društveni položaj žene u toj nama dalekoj i ratom uništenoj zemlji, njihov težak život i neminovne društvene promjene kojima svjedoče. Za ovaj ciklus fotografija autorica Šlezić dobila je 2007. godine nagradu za humanitarnu fotografiju Luis Valtuena, a iste godine objavila ih je i u svojoj prvoj knjizi Forsaken (Ostavljena), koju je je časopis American Photo Magazine proglasio najboljom fotomonografijom u 2007.

Obraćajući se nazočnim gostima na otvorenju izložbe veleposlanik Kanade Thomas Marr zahvalio je Ministarstvu obrane na ustupljenom prostoru Galerije za postav izložbe, kao i autorici na vrijednim fotografijama, te iskazao zadovoljstvo uspješnom suradnjom između Republike Hrvatske i Kanade. Državni tajnik ministarstva kulture Zoran Šikić, također je naglasio važnost izuzetno dobre suradnje dviju država na području kulture čemu ide u prilog i ova iznimno zanimljiva izložba.
Izložbu je otvorio državni tajnik u Ministarstvu obrane Pjer Šimunović koji je u svom govoru prvenstveno zahvalio Kanadi i njezinim dužnosnicima na potpori koju su pružali RH na njezinom putu da postane članicom NATO saveza, te istaknuo da, osim suradnje na području kulture, danas dvije države surađuju zajednički i u NATO-u u očuvanju mira i sigurnosti u svijetu.
 
Izložba se može razgledati zaključno do 21. travnja 2009. u radno vrijeme galerije „Zvonimir“, pon-pet od 11 do 18 sati, subotom od 10 do 12 sati, nedjeljom i blagdanom zatvoreno. Ulaz slobodan.

 

    Izložba - "Kanada u Afganistanu"

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/izloba-kanada-u-afganistanu/dsc_3181.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/izloba-kanada-u-afganistanu/dsc_3185.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/izloba-kanada-u-afganistanu/dsc_3186.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/izloba-kanada-u-afganistanu/dsc_3188.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/izloba-kanada-u-afganistanu/dsc_3191.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/izloba-kanada-u-afganistanu/dsc_3192.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/izloba-kanada-u-afganistanu/dsc_3193.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/izloba-kanada-u-afganistanu/dsc_3194.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/izloba-kanada-u-afganistanu/dsc_3196.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/izloba-kanada-u-afganistanu/dsc_3198.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/izloba-kanada-u-afganistanu/dsc_3199.jpg


Priopćenja