Prisegnuo drugi naraštaj dragovoljnih ročnika

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/pozega_11042009_7v.jpg

Drugi naraštaj vojnika na služenju dragovoljnog roka prisegnuo je danas, 11. travnja, u Središtu za temeljnu obuku u Požegi. Svečanosti su nazočili izaslanik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske zapovjednik  Hrvatske kopnene vojske general pukovnik Mladen Kruljac, koji je ujedno bio i izaslanik predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH, zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu „Fran Krsto Frankopan“ HKoV-a brigadni general Ivan Jurić, zapovjednik Gardijske motorizirane brigade HKoV-a Mladen Fuzul, izaslanik ministra obrane ravnatelj za ljudske resurse Nenad Smolčec, kao i ostali predstavnici OS RH i MORH-a.

Čestitajući dragovoljnim ročnicima na položenoj prisezi general pukovnik Mladen Kruljac istaknuo je kako mogu biti ponosni što su prvi naraštaj dragovoljnih ročnika koji je prisegnuo domovini kao punopravnoj članici NATO saveza. „Oni koji budu najbolji potpisat će na obostrano zadovoljstvo ugovore za djelatne vojnike“, rekao je general pukovnik Kruljac. Također je naglasio kako neće biti promjena u obuci nakon ulaska Hrvatske u NATO savez. "Mi smo sudjelovanjem u mnogim mirovnim misijama dobili velike pohvale od svih naših strateških partnera tako da nema potrebe za strožom obukom. Naš plan obuke je u skladu s NATO standardima, a provode ga časnici i dočasnici koji imaju iskustva u Domovinskom ratu i mirovnim misijama," zaključno je rekao general pukovnik Kruljac.

Izaslanik ministra obrane ravnatelj Uprave za ljudske resurse Nenad Smolčec podsjetio je kako je Republika Hrvatska svojim reformama obrambenog sustava omogućila da služenje vojnog roka bude osobni izbor visokomotiviranih mladih ljudi. „Dragovoljnim služenjem vojnog roka postajete dio pobjedničke vojske oružanih snaga dokazane u međunarodnim misijama koja iz dana u dan postaje sve modernijia“, istaknuo je ravnatelj Smolčec u svom obraćanju novoprisegnulim ročnicima.

Nakon svečanosti polaganja prisege te prigodnih obraćanja, general pukovnik Mladen Kruljac posjetio je prostorije za boravak i obuku dragovoljnih ročnika.

Na služenje dragovoljnog roka u Požegu pristupilo je 250 kandidata, među kojima je bilo 220 muškaraca i 30 žena. U prva dva tjedna služenja dragovoljnog roka odustalo je deset dragovoljnih ročnika. Njih 240, među kojima je 29 žena, u idućih šest tjedana proći će temeljnu obuku u Požegi, nakon čega će uslijediti još osam tjedana specijalističke obuke u Đakovu.

U 2009. godini uz drugi naraštaj koji će dragovoljno služenje vojnog roka završiti 5. srpnja, očekuje se i treći naraštaj od 400 ročnika koji bi sa dragovoljnim služenjem vojnog roka trebali početi u rujnu 2009. godine.

 

    Drugi naraštaj Dragovoljnih ročnika

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/drugi-narataj-dragovoljnih-ronika/pozega_11042009_8.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/drugi-narataj-dragovoljnih-ronika/pozega_11042009_7.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/drugi-narataj-dragovoljnih-ronika/pozega_11042009_6.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/drugi-narataj-dragovoljnih-ronika/pozega_11042009_5.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/drugi-narataj-dragovoljnih-ronika/pozega_11042009_4.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/drugi-narataj-dragovoljnih-ronika/pozega_11042009_3.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/drugi-narataj-dragovoljnih-ronika/pozega_11042009_2.jpg


Priopćenja