Prvi dočasnik OSRH na NATO radnoj skupini u Zapovjedništvu za transformacije

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/nato_14042017_v.jpg
Foto: NATO ACT

Redovita godišnja radna skupina prvih dočasnika NATO saveza, održana je od 10. do 14. travnja 2017. u Zapovjedništvu za transformacije u Norfolku, Država Virginija, Sjedinjene Američke Države, na kojoj je po prvi put sudjelovao prvi dočasnik Oružanih snaga RH časnički namjesnik Mario Mateljić.

Radnu skupinu su vodili prvi dočasnici NATO zapovjedništva za transformacije (ACT), časnički namjesnik Jack Johnson i prvi dočasnik NATO zapovjedništva za operacije (ACO), časnički namjesnik Davor Petek.

Skupinu čine prvi dočasnici najviših razina vođenja i zapovijedanja NATO saveza - ukupno 16 dočasnika sastavljenih od granskih komponenti (AIRCOM, LANDOCOM, MARCOM) te združenih zapovjedništava - tzv. JFC-i, NATO grupe za komunikacijsko-informacijske sustave TVU (NCISG), NSHQ, NATO škole, Dočasničke škole u Švicarskoj i posebno pozvanih gostiju. Prvi dočasnik Oružanih snaga Republike Hrvatske je po dužnosti po prvi put sudjelovao na ovakvoj radnoj skupini i predstavljao je ne samo Oružane snage Republike Hrvatske već i predstavnike dočasničkih zborova članica A5 inicijative i promatrača.

U svom izlaganju čn Mateljić prezentirao je dosadašnje međunarodne aktivnosti planirane, organizirane i provedene pod vođenjem prvih dočasnika od kojih su izdvojeni redoviti zimski i ljetni kampovi dočasnika u Republici Sloveniji i Republici Hrvatskoj, redovita međunarodna natjecanja za najspremnijeg pripadnika u OS RH te po prvi put 2017. godine u Republici Kosovo, a kao kruna svih dosadašnjih aktivnosti je organizacija međunarodnog pilot-tečaja za prve dočasnike viših razina za članice A5 inicijative i promatrača na engleskom jeziku koji će se provesti u srpnju 2017. na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” u Zagrebu.

Istaknuta je i namjera osnivanja dočasničke izobrazbe kao završne razine izobrazbe dočasnika za sve ostale zainteresirane partnere iz NATO/PzM u budućem planskom razdoblju, a već je istaknuta namjera pomoći i potpore ACT-a, NATO škole i Dočasničke škole u Švicarskoj.Tijekom provedbe radne skupine razmatrane su razne teme. Naglasak je bio na ažuriranju Bi-Sc direktive koju su potpisala oba strateška zapovjedništva (ACT i ACO) iz 2013., a koja definira sve razine vojničkih i dočasničkih činova i njihove opće dužnosti te pojam, mjesto i ulogu prvih dočasnika u okviru članica NATO saveza. Osim ostalih tema naglašena je i potreba osvježenja i redefiniranja nastavnih planova i programa tečajeva za dočasnike u NATO školi što je svakako plan za buduće razdoblje djelovanja ove radne skupine.

Zaključci radne skupine ujedno su bili i uvod u godišnju konferenciju prvih dočasnika na kojoj sudjeluju predstavnici gotovo svih članica NATO saveza, ali i ostalih predstavnika dočasničkih zborova po pozivu prvog dočasnika ACO-a.

Nazočnima se tijekom radnog dijela obratio i načelnik stožera NATO ACT-a, general-pukovnik Sir Graham Stacey, dok je na radnom ručku s prvim dočasnicima sudjelovao i zamjenik zapovjednika NATO ACT-a, admiral Manfred Nielson.



Vijesti