Promocija 10. naraštaja nastavnika letenja

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/foto10v.jpg

U vojarni Zemunik, danas 1. veljače 2011. u organizaciji Središta za obuku (SzO) HRZ i PZO-a „Rudolf Perešin“ održana je promocija polaznika 10. naraštaja Specijalizacije za nastavnike letenja, u čijoj provedbi su uz SzO, sudjelovali 93. zrakoplovna baza HRZ i PZO-a i Sveučilište Zadar.

Trinaestorici novih nastavnika letenja, među kojima je i pilot Vojske Republike Makedonije poručnik Robert Mitrovski, čestitao je zapovjednik HRZ i PZO-a general bojnik Vlado Bagarić, te je između ostalog naglasio kako Hrvatsko ratno zrakoplovstvo ima kapacitete, ambicije i mogućnosti sustavnog školovanja ne samo hrvatskih nego i pilota iz drugih partnerskih i prijateljskih zemalja. „Još na početkiu Domovinskog rata uspostavili smo kvalitetan model školovanja pilota i on je danas jamac opstojnosti grane HRZ i PZO-a. Stoga je održavanje sustava školovanja i prenošenje vojnih i letačkih vještina na nove naraštaje imperativ i zadaća svih pripadnika hrvatskog ratnog zrakoplovstva“, istaknuo je general Bagarić.

Svečanosti dodjele zvanja nastavnika letenja nazočili su i zapovjednik 93. zrakoplovne baze brigadir Miroslav Kovač, zapovjednik SzO HRZ i PZO-a „Rudolf Perešin“ brigadir Pero Galić, zapovjednik Pilotske škole brigadir Željko Jurković i rektor Sveučlišta Zadar prof. dr. sc Ante Uglešić.

Specijalizacija za nastavnike letenja nastavak je stručno-letačkog usavršavanja pilota organizirana po modelu civilno-vojne izobrazbe u cilju osposobljavanja pilota za zadaće iz područja školovanja učenika-letača i usavršavanja pilota. Specijalizacija je trajala nešto više od godinu dana, a obuhvaćala je teorijsku izobrazbu, vježbe letenja sa primijenjenom metodikom letačke obuke i stažiranje u postrojbama HRZ i PZO-a na dužnostima nastavnika letenja.



Vijesti