Prva časnica HRM-a u operaciji ATALANTA

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/darija_02022011_v.jpg

U Zapovjedništvo pomorske operacije Europske unije "ATALANTA" u Northwoodu u Ujedinjenoj Kraljevini Velike Britanije i Sjeverne Irske, u srijedu, 2. veljače 2011. upućena je prva časnica Hrvatske ratne mornarice, poručnica bojnog broda Darija Gvozdenčević.

Time se nastavlja aktivno sudjelovanje pripadnika HRM-a u prvoj pomorskoj operaciji Europske unije koja je pokrenuta za zaštitu programa pomoći Somaliji u hrani te borbi protiv pirata u Adenskom zaljevu i Somalijskim vodama.

Poručnica bojnog broda Darija Gvozdenčević rođena je 31. listopada 1975. godine u Zagrebu gdje je po završetku srednje škole upisala studij Elektrotehnike i računarstva. Nakon tri godine studija odlazi u SAD i završava četverogodišnju Mornaričku akademiju "Annapolis", gdje je bila među najboljima u klasi, te stekla zvanje diplomiranog inženjera elektrotehnike. Osim toga, završila je u Hrvatskoj ratnoj mornarici temeljnu i naprednu časničku školu, ispit za samostalno obnašanje dužnosti Zapovjednika oružnog brodskog odreda na raketnoj topovnjači te Vojno-diplomatsku školu u Zagrebu. Poručnica Gvozdenčević do sada je obnašala dužnosti zapovjednice oružnog brodskog odreda na raketnoj topovnjači "Kralj Dmitar Zvonimir", bila je časnica za međunarodnu vojnu suradnju u Odjelu za međunarodne odnose zapovjedništva HRM, a trenutno se nalazi na dužnosti časnice za NATO i PfP u istom Odjelu zapovjedništva HRM. Aktivno se bavi sportom, bila je natjecateljica za Hrvatsku ratnu mornaricu u mornaričkom petoboju, golfu i plivanju.

U Zapovjedništvu operacije "ATALANTA" poručnica Gvozdenčvić boravit će sedam mjeseci, a osim nje u operaciji ATALANTA, na brodu Španjolske ratne mornarice "Patino", od 30. studenog 2010. do  05. lipnja 2011. godine sudjeluje i časnik Hrvatske ratne mornarice poručnik fregate Stipe Skelin.

Do sada je u operaciji ATALANTA, od srpnja 2009. godine, sudjelovalo 8 časnika HRM-a.



Priopćenja