Božinović na otvorenju skupa "Projekti i projektni menadžment"

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/predavanje_09_25022011_v.jpg

Ministar obrane Davor Božinović prigodno se danas, 25. veljače 2011. godine obratio na otvorenju znanstveno-stručnog skupa „Projekti i projektni menadžment“, koji je povodom svoje 10. godišnjice rada organizirala u Zagrebu „Visoka škola za poslovanje i upravljanje Baltazar Adam Krčelić iz Zaprešića.

Na početku izlaganja ministar Božinović je naglasio kako „projektni menadžment ima sve veći značaj u stvaranju nove vrijednosti u rješavanju poslovnih problema i kriza čije su posljedice vidljive i u RH“. „Istovremeno, kriza je pokazala i potrebu temeljite promjene poslovne prakse mnogih, a kroz traženja novih tržišta, ili drugačije načine racionalizacije poslovanja – kroz povezivanje poslovne, znanstvene i akademske zajednice“, rekao je Božinović, istaknuvši kako je „upravo na ovom području od izuzetnog značaja projektni menadžment kao mehanizam sinergije gospodarstva, obrazovnog sustava i akademske zajednice“. Također, ministar Božinović je govorio i o ekonomskim koristima ulaska Republike Hrvatske u NATO savez, kao i aktualnim NATO programima proizvodnje, ulaganja i izgradnje infrastrukture. „Često se postavlja pitanje ekonomske koristi hrvatskog članstva u NATO-u i na koji način Hrvatska može profitirati od članstva? Standardni odgovor je da NATO nije ekonomska organizacija, već vojno-politički savez, ali da članstvo u NATO-u predstavlja pozitivan signal za ekonomski rast i razvoj zemlje koja je postala članica“, istaknuo je ministar Božinović. Također, rekao je kako pozitivni učinci koji proizlaze iz članstva dugoročno povoljno utječu na ekonomski razvoj zemlje članice, istaknuvši kako su upravo različiti NATO programi primjer te potrebne sinergije gospodarstva, obrazovanja i znanosti. „Mi imamo i niz kvalitetnih proizvoda naše vojne industrije kojima možemo konkurirati u nizu NATO programa“, rekao je Božinović, podsjetivši na nedavni primjer hrvatske tvrtke „INsig 2“ koja je postala prva hrvatska tvrtka koja je pobijedila na natječaju za informacijsku sigurnost NATO baze u Napulju. Govoreći dalje o ekonomskim koristima članstva u NATO-u Božinović je rekao kako „treba iskoristiti i članstvo u NATO-u za provođenje aktivnosti daljnjeg sudjelovanja na NATO natječajima i za aktivnosti u okviru naše regije, posebno prema zemljama koje su pokazale jasnu namjeru ulaska u euroatlantske integracije. „Kroz ove i druge NATO programe, zajedno sa našim saveznicima iz NATO-a, možemo doprinijeti dugoročnoj stabilizaciji našeg susjedstva i ovaj cilj treba biti jedna od ideja vodilja u jačanju angažmana RH u NATO programima“, rekao je Božinović. Kao ključnu prednost hrvatskog sudjelovanja u NATO projektima Božinović je na kraju naveo da su navedeni projekti ujedno i načini transferiranja novih tehnologija i znanja. „NATO programi mogu i moraju biti jedan od mehanizama koji će potaknuti i održavati tu transformaciju“, zaključio je Božinović.
Uz ministra Božinovića okupljenim sudionicima na početku Skupa obratili su se i gradonačelnik Grada Zaprešića Željko Turk i predstavnik Instituta Ruđer Bošković prof Neven Žarković govoreći o značaju studija na Visokoj školi za poslovanje i upravljanje Baltazar Adam Krčelić.  

 

    Božinović na otvorenju skupa "Projekti i projektni menadžment"

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/projekti-i-projektni-menadment/predavanje_01_25022011.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/projekti-i-projektni-menadment/predavanje_02_25022011.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/projekti-i-projektni-menadment/predavanje_03_25022011.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/projekti-i-projektni-menadment/predavanje_04_25022011.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/projekti-i-projektni-menadment/predavanje_05_25022011.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/projekti-i-projektni-menadment/predavanje_06_25022011.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/projekti-i-projektni-menadment/predavanje_07_25022011.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/projekti-i-projektni-menadment/predavanje_08_25022011.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/projekti-i-projektni-menadment/predavanje_09_25022011.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/projekti-i-projektni-menadment/predavanje_10_25022011.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/projekti-i-projektni-menadment/predavanje_11_25022011.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/projekti-i-projektni-menadment/predavanje_12_25022011.jpg


Priopćenja