Uspješna obrambena suradnja Hrvatske i Albanije

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/mo-vp_albanije_25022011_v.jpg

Ministar obrane Davor Božinović primio je u petak, 25. veljače 2011. godine, u službeni posjet veleposlanika Republike Albanije u RH Pëllumba Qazimija.

Tijekom susreta potvrđena je dosadašnja uspješna bilateralna i obrambena suradnja dviju zemalja, kao i regionalna suradnja unutar A-5 inicijative. Čestitavši ministru Božinoviću na njegovoj novoj dužnosti, veleposlanik Qazimi uputio je i riječi zahvale za sav doprinos na jačanju suradnje između Republike Hrvatske i Albanije, dviju najmlađih članica NATO saveza. Ministar Božinović i veleposlanik Qazimi razgovarali su i o intenziviranju suradnje po pitanju daljnjeg angažmana u operaciji ISAF u Afganistanu gdje je istaknuta spremnost uključivanja i albanskih instruktora u Vojno-policijsku školu u Kabulu, a gdje vodeću ulogu preuzima Republika Hrvatska.

Također, razgovaralo se i o mogućnostima suradnje na području vojne industrije, gdje je istaknut interes albanske strane za prezentacijom proizvoda hrvatske vojne industrije u Albaniji, ali i posjet albanskih stručnjaka hrvatskim tvrtkama proizvođačima vojne opreme i naoružanja. „Budući da je u trenutno u fazi projekt pripreme novih odora za pripadnike albanskih Oružanih snaga, zainteresirani smo za razmjenu iskustava u tom području, ali i u ostalim područjima opremanja“, istaknuo je veleposlanik Qazimi. Ministar Božinović je naglasio kako smo zainteresirani za suradnju u tom pogledu, te je izrazio nadu za sudjelovanjem i albanske strane, kao i dolazak albanskog ministra obrane na nadolazećoj  izložbi i konferenciji proizvođača vojne opreme i naoružanja u Splitu krajem ožujka.

Na kraju sastanka izraženo je zadovoljstvo organizacijom zajedničke izložbe fotografija, koja će biti postavljena sredinom ožujka u Galeriji MORH-a „Zvonimir", a povodom druge godišnjice punopravnog članstva Hrvatske i Albanije u NATO savezu.

    Uspješna obrambena suradnja Hrvatske i Albanije

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/uspjena-obrambena-suradnja-hrvatske-i-albanije/mo-vp_albanije_25022011_1.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/uspjena-obrambena-suradnja-hrvatske-i-albanije/mo-vp_albanije_25022011_2.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/uspjena-obrambena-suradnja-hrvatske-i-albanije/mo-vp_albanije_25022011_3.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/uspjena-obrambena-suradnja-hrvatske-i-albanije/mo-vp_albanije_25022011_4.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/uspjena-obrambena-suradnja-hrvatske-i-albanije/mo-vp_albanije_25022011_5.jpg


Priopćenja