Prisegnuo šesti naraštaj dragovoljnih ročnika

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/poz_20110515_09v.jpg

Prisega šestog naraštaja vojnika na dragovoljnom služenju vojnog roka održana je danas, u nedjelju, 15. svibnja 2011. u Središtu za temeljnu obuku Požega. Svečanu prisegu položilo je 300 dragovoljnih ročnika, među kojima je 269 muškaraca i 31 žena.

 

Polaganju svečane prisege nazočili su predsjednik RH i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Ivo Josipović, ministar obrane RH Davor Božinović, načelnik Glavnog stožera OS RH general pukovnik Drago Lovrić, zapovjednik HKoV-a general pukovnik Mladen Kruljac, kao i ostali predstavnici OS RH i MORH-a, Grada Požege i Požeško-slavonske županije, te udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Čestitajući dragovoljnim ročnicima na položenoj prisezi predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OS RH Ivo Joispović istaknuo je kako je ponosan na ovaj, šesti naraštaj dragovoljnih ročnika, kao i na branitelje koji su prije 20 godina ponosno obranile Hrvatsku i njezinu neovisnost. „Oružane snage RH dio su našeg društva i doprinose kvalitetnijem životu, sigurnosti i hrvatskom gospodarstvu. Članstvo u NATO savezu i skorašnji ulazak Hrvatske u Europsku uniju otvaraju brojne mogućnosti, ali i podrazumijevaju obvezu OS RH u podizanju svih standarda. Trenutno Oružane snage RH u međunarodnim mirovnim operacijama i misijama sudjeluju sa 500-tinjak pripadnika, od kojih njih 334 sudjeluje u mirovnoj operaciji ISAF u Afganistanu. Takav angažman pridonosi stabilizaciji, napretku i razvoju Republike Hrvatske“, rekao je, između ostalog, predsjednik Josipović. Također, Josipović je istaknuo značaj dragovoljnih ročnika, budućih djelatnih vojnih osoba OS RH koji će svojim sudjelovanjem u zemlji i inozemstvu doprinijeti ne samo Hrvatskoj, nego i cijelom svijetu.

Ministar obrane Davor Božinović u svom je obraćanju izrazio nadu kako će većina dragovoljnih ročnika postati profesionalni vojnici te da će kao djelatne vojne osobe OS RH punu afirmaciju doživjeti u NATO sustavu zajedno s najsuvremenijim vojskama svijeta. "Članstvo u NATO savezu otvara brojne mogućnosti, ali i podrazumijeva obvezu OS RH u podizanju svih standarda", rekao je ministar Božinović dodavši kako pripadnici OS RH upravo svojim radom, cjeloživotnim obrazovanjem i zalaganjem moraju učiniti maksimalan napor i doprinijeti kolektivnom obrambenom sustavu RH te da MORH i OS RH čovjeka smatraju najvrjednijim te mu pružaju mogućnosti za razvoj i napredovanje. Također, rekao je kako od dragovoljnih ročnika očekuje da nastave tradiciju prepoznatljivosti Oružanih snaga RH kao pouzdanog i odgovornog partnera NATO-u. Osvrnuo se i na stvaranje hrvatske države izrazivši nadu kako će upravo ovi dragovoljni ročnici nastaviti tradiciju hrvatskih branitelja i OS RH koje ove godine obilježavaju 20 . obljetnicu.

Ročnicima i ročnicama prigodno se obratio i načelnik GS OS RH general pukovnik Drago Lovrić istaknuvši da je vojni poziv jedno od najčasnijih zanimanja, koji zahtijeva određene napore, ali predstavlja i neprocjenjivo iskustvo. "Služenje Oružanim snagama RH i i promicanje njezinih interesa diljem svijeta kroz vojni poziv jedna je od najtežih zadaća", istaknuo je general Lovrić. Pohvalio je interes za dragovoljno služenje vojnog roka koji je iz naraštaja u naraštaj sve veći, te da se do sada za dragovoljno služenje vojnog roka prijavilo više od 6600 osoba.

Nakon prisege 6. naraštaja dragovoljnih ročnika u požeškom Središtu za temeljnu obuku predsjednik RH Ivo Josipović, ministar obrane Davor Božinović i načelnik GS OS RH general pukovnik Drago Lovrić sa suradnicima obišli su prostorije za boravak i obuku dragovoljnih ročnika te Taktičko-tehnički zbor borbene opreme i naoružanja. Tom je prigodom predsjednik Josipović istaknuo kako su uvjeti za obuku i boravak izuzetno dobri, kao i sva vojna tehnika s kojom raspolažu Oružane snage RH.

U sklopu posjeta požeškoj vojarni predsjednik Josipović dodijelio je odlikovanje Red bana Jelačića brigadiru u mirovini Željku Samardžiji za iznimno uspješno zapovijedanje postrojbama Oružanih snaga RH.

Šesti naraštaj dragovoljnih ročnika sa služenjem dragovoljnog roka započeo je 29. travnja 2011. Dragovoljni vojni rok traje osam tjedana, a obuhvaća provođenje temeljne i specijalističke obuke u vojarni u Požegi. Po uspješnom završetku programa obuke u skladu s postignutim rezultatima u obuci, odabranim ročnicima ponudit će se mogućnost sklapanja Ugovora o osposobljavanju za djelatnog vojnika, odnosno o izobrazbi časnika, potpisom kojim se stječe status djelatne vojne osobe, a sukladno Planu pribavljanja djelatnih vojnih osoba za 2011.

  Prisegnuo šesti naraštaj dragovoljnih ročnika

 • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/prisegnuo-esti-narataj-dragovoljnih-ronika/poz_20110515_01.jpg
 • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/prisegnuo-esti-narataj-dragovoljnih-ronika/poz_20110515_02.jpg
 • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/prisegnuo-esti-narataj-dragovoljnih-ronika/poz_20110515_03.jpg
 • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/prisegnuo-esti-narataj-dragovoljnih-ronika/poz_20110515_05.jpg
 • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/prisegnuo-esti-narataj-dragovoljnih-ronika/poz_20110515_07.jpg
 • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/prisegnuo-esti-narataj-dragovoljnih-ronika/poz_20110515_09.jpg
 • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/prisegnuo-esti-narataj-dragovoljnih-ronika/poz_20110515_10.jpg
 • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/prisegnuo-esti-narataj-dragovoljnih-ronika/poz_20110515_11.jpg
 • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/prisegnuo-esti-narataj-dragovoljnih-ronika/poz_20110515_12.jpg
 • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/prisegnuo-esti-narataj-dragovoljnih-ronika/poz_20110515_13.jpg
 • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/prisegnuo-esti-narataj-dragovoljnih-ronika/poz_20110515_14.jpg
 • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/prisegnuo-esti-narataj-dragovoljnih-ronika/poz_20110515_15.jpg
 • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/prisegnuo-esti-narataj-dragovoljnih-ronika/poz_20110515_16.jpg
 • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/prisegnuo-esti-narataj-dragovoljnih-ronika/poz_20110515_17.jpg
 • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/prisegnuo-esti-narataj-dragovoljnih-ronika/poz_20110515_18.jpg
 • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/prisegnuo-esti-narataj-dragovoljnih-ronika/poz_20110515_19.jpg
 • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/prisegnuo-esti-narataj-dragovoljnih-ronika/poz_20110515_20.jpg
 • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/prisegnuo-esti-narataj-dragovoljnih-ronika/poz_20110515_21.jpg
 • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/prisegnuo-esti-narataj-dragovoljnih-ronika/poz_20110515_22.jpg


Priopćenja