20. obljetnica 2. gardijske brigade Gromova

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/2-gbr-14052011_v.jpg

Druga gardijska brigada poznatija pod imenom Gromovi  obilježila  je u  Dugom selu, u subotu 14. svibnja 2011. , postrojavanjem ratnih veterana i počasne desetine 2.mehanizirane bojne te  podsjećanjem na ratni put, 20. obljetnicu svog osnutka. Naime 15. svibnja 1991. osnovana je u Trsteniku, nedaleko Dugog Sela, prva pješačka bojna ove legendarne hrvatske brigade, poznatije kao Crne mambe, koji ova postrojba slavi kao dan svoga utemeljenja.


Svečanosti su nazočili izaslanik ministra obitelji, branitelja, i međugeneracijske solidarnosti  državni tajnik Zoran Komar, zapovjednik 2. mehanizirane bojne Gardijske motorizirane brigade pukovnik Dražen Ressler, gradonačelnik Dugog Sela Vlado Kruhak, predstavnici Zagrebačke i Sisačko-moslavačke županije te grada Zagreba i Petrinje, a među brojnim okupljenima bili su i nekadašnji zapovjednici brigade, sadašnji i bivši pripadnici Gromova te obitelji poginulih i stradalih kao i brojni građani Dugog Sela u kojem je ratnih godina bilo sjedište brigade.

Ne zaboravljajući svoje poginule pripadnike u prigodi ove obljetnice na spomenik poginulim hrvatskim braniteljima u Dugom Selu izaslanstva udruga Crne Mambe i ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi, predstavnici Sisačko-moslavačke županije, grada Dugo Selo i Petrinja te obitelji poginulih položilli su vijence i upalili svijeće za sve poginule pripadnike brigade, a u mjesnoj crkvi Sv. Martin služena je sveta misa.  
Tijekom podsjećanja na ratni put Gromova  istaknuto je između ostalog kako je brigada nastala okupljanjem pripadnika za posebne namjene MUP-a RH iz baza Kumrovec, Vinica i Rakitje te je ustrojeno Zapovjedništvo 2.“A“ brigade ZNG RH i njezina 1.pješačka bojna „Crne mambe“. Druga pješačka bojna „Banijska oluja“ osnovana je u Sisku 3. lipnja a 3. pješačka bojna „Banska legija“ u Dugoj Resi 21. lipnja 1991. Krajem prosinca 1991. brigada preuzima dugoselsku vojarnu, te zapovjedništvo brigade i njezine postrojbe u vojarni „Pukovnik  Milivoj Halar“ u Dugom Selu imaju svoje matično sjedište. Upravo je stoga danas među mnogim braniteljima sinonim za 2. gardijsku upravo Dugo Selo.

Tijekom prve ratne godine glavna zadaća Gromova na najosjetljivijoj bojišnici Banovine i Korduna bila je obrana najznačajnijeg strateškog prostora koji obuhvaća trokut Zagreb- Sisak- Karlovac. Teška zadaća koju je brigada izvršila je i stvaranje uvjeta za ustrojavanje deset zagrebačkih brigada. Tijekom 1991. brigada je borbeno djelovala u obrani Pounja, Sunje, Blinjskog Kuta, Komareva, Siska, Petrinje, Gline, Topuskog, Viduševca, Nebojana, Međurača, Mokrica, Novog Farkašića, Slane Glinske Poljane, te na  karlovačko-dugoreškom bojištu. Tijekom 1992. jaka Taktička skupina brigade upućena je u područje Dubrovnika dajući svoj doprinos izlasku HV na državne granice na hrvatskom jugu. Tijekom 1993. dio brigade sudjeluje u akciji „Maslenica“ dok je istovremeno dio brigade angažiran na banovinskoj  bojišnici.Godinu kasnije brigada se intenzivno obučava i priprema za konačno oslobođenje svih okupiranih područja RH. Početkom svibnja 1995.  brigada sudjeluje u oslobađanju Zapadne Slavonije, u akciji „Bljesak“.  U operaciji „Oluja“ postrojbe 2. gardijske brigade djelovale su na glavnom smjeru napada Petrinja –Maja –Dvor. Brigada je uz ostale snage Zbornog područja Zagreb uspjela slomiti neprijatelja, osloboditi Petrinju, blokirati Glinu, presjeći glavni smjer povlačenja neprijatelja ka Dvoru i time stvoriti uvjete za predaju neprijateljskog 21. Kordunskog korpusa. U rujnu 1995. dijelovi brigade sudjelovali su u akciji „Una 95“ gdje provode tešku i zahtjevnu borbenu zadaću.

Tijekom Domovinskog rata život su za domovinu položila su 202 pripadnika Gromova, 6 ih je još uvijek nestalih, a više od 1200 Gromova je ranjeno. Brigada je za pokazanu hrabrost, junaštvo te doprinos u obrani domovine, od Predsjednika RH i Vrhovnog zapovjednika odlikovana Redom kneza Domagoja s lentom i Redom Nikole Šubića Zrinjskog.
Preustrojem gardijskih brigada u ožujku 2008. jedna bojna novoosnovane gardijske motorizirane brigade u Petrinji, ponijela je ime Gromovi kako bi čuvala uspomenu na ime, tradiciju i stečevine ove slavne i legendarne postrojbe čije ratno geslo „JEDNOM GROM-ZAUVIJEK GROM“ i danas nose s ponosom.

Dan brigade Gromovi su obilježili i nizom kulturno sportskih događanja pa je tako održan
Memorijalni turnir u malom nogometu za sve poginule pripadnike 1.pb. , te polumaraton Trstenik – Dugo Selo i izložba ratnih fotografija, a druženje je nastavljeno prigodnim koncertom.

{phocagallery view=category|categoryid=630|limitstart=0|displaydownload=1| detail=4|enableswitch=1}



Vijesti