Pripadnici HV-a završili S.E.R.E. obuku razine “B”

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2020/03/2020-03-06-sere-obuka-1024x683.jpg
Pripadnici HV-a završili S.E.R.E. obuku razine "B" | Foto: HV/ J. Vrgoč

Riječ je obuci preživljavanja, izbjegavanja, otpora i izvlačenja, a proveli su je instruktori Središta za međunarodne vojne operacije "Josip Briški"

Obuka preživljavanja, izbjegavanja/bijega, otpora i izvlačenja (Survival, Evasion/Escape, Resistance, Extraction) razine “B” provedena je u vojarni “Vitez Damir Martić” u Rakitju u periodu od 2. do 5. ožujka 2020. godine.

Tim instruktora Središta za međunarodne vojne operacije “Josip Briški” završio je s provedbom obuke za 34 pripadnika Hrvatske kopnene vojske te Hrvatske ratne mornarice koji su kandidati za misije u Afganistanu i Poljskoj. Naime, obuka S.E.R.E. “B” nužna je da bi pripadnici mogli pristupiti preduputnoj obuci za NATO misiju Resolute Support u Afganistanu i NATO misiji u Poljskoj.

Uspjeh NATO vođenih operacija potpore miru (OPM) uvelike ovisi o prethodno provedenoj obuci, a kod ove je obuke najbitnije dostizanje određene razine pripremljenosti pripadnika koji se upućuju u područje operacije.

Završetkom S.E.R.E. razine “B” polaznici su sposobni razumjeti procedure i poznavati praktične tehnike i vještine preživljavanja, izbjegavanja, otpora i izvlačenja.

Voditelj obuke bio je stožerni narednik Robert Mike Jurkovac, iskusni S.E.R.E. instruktor sa nekoliko završenih međunarodnih tečajeva. Polaznici su obuku okarakterizirali vrlo zanimljivom te su stekli znanja i vještine koje će im zasigurno dobro doći u budućem radu u njihovim postrojbama, ali i na dužnostima koje će obnašati u planiranim misijama. Zadnji dan obuke svima je pružena prilika da i na praktičan način primjene stečena znanja.

Certifikate o uspješno završenoj obuci dodijelili su brigadir Ivan Miloš, zapovjednik SMVO “Josip Briški” i voditelj tečaja, stožerni narednik Robert Mike Jurkovac.

Objava Pripadnici HV-a završili S.E.R.E. obuku razine “B” pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti