Obilježavanje 17. obljetnice pogibije pripadnika 129. brigade Hrvatske vojske

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/129brig_velika.png

KARLOVAC, 8. studenog 2008. (Hina) U nazočnosti ministra obrane Branka Vukelića, u Draganićkim Mrzljakima obilježena je 17. godišnjica pogibije sedamnaestorice pripadnika 129. brigade.

Misa je služena popodne u isto vrijeme kada je 8. studenoga 1991. godine neprijateljski avion raketirao barake. Vojni biskup Juraj Jezerinac podsjetio na misi da je zrakoplov napao branitelje dok su ručali.
Na misi služenoj ispred kapelice podignute u spomen na poginule branitelje bili su pripadnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, članovi obitelji poginulih i predstavnici lokalne samouprave, koji su položili vijence. Ministar Branko Vukelić rekao je kako je na godišnjicu došao jer je ta tragedija iz 1991. godine događaj s najviše istodobnih braniteljskih žrtava u Domovinskom ratu. Kako je rekao, tim se žrtvama, čiji su životi utkani u temelje slobode Hrvatske, treba uvijek pokloniti.

Biskup Jezerinac je rekao da rat, koliko god mu se davali politički motivi i razlozi, ostaje misterij u svojoj strahoti te da je on strašno lice grijeha, najveći grijeh sa svim svojim posljedicama.

Rekao je da su tada evanđelja hrvatske branitelje vodila obrani mira i slobode a da ne uzvraćaju osvetom i mržnjom, nego da sve ljude vole Kristovom ljubavlju, pa i neprijatelje. To oslobađa vjernika, zbog čega je i današnjim mladima, poručio je biskup Jezerinac, potreban Isus Krist i ne treba od njega bježati.


Priopćenja