Prezentacija jurišne puške na strelištu Jamadol

Na strelištu "Jamadol" u Karlovcu je 24. studenog u organizaciji Hrvatske kopnene vojske i karlovačke tvrtke HS produkt održana prezentacija jurišne puške VHS 5,56 mm koju uz suradnju MORH-a i OSRH razvija spomenuta tvrtka.

Prezentaciji su nazočili i najviši dužnosnici MORH-a i OSRH: ministar obrane Branko Vukelić, državni tajnici Željko Goršić i Mate Raboteg, načelnik GS OSRH general zbora Josip Lucić, zapovjednik HKoV-a general pukovnik Mladen Kruljac, glavni inspektor OSRH general pukovnik Marijan Mareković i drugi. Ispred tvrtke HS produkt na prezentaciji su bili direktor Željko Pavlin, te suvlasnici Ivan Žapčić i Marko Vuković.

Nakon teoretske prezentacije povijesti razvoja jurišne puške te opisa njenih tehničkih specifikacija, na streljani je pred dužnosnicima i predstavnicima medija održana praktična prezentacija naoružanja .

Suradnja HS produkta s MORH-om i OSRH na razvoju puške službeno je otpočela Ugovorom o suradnji od 13. travnja 2007., a prva ispitivanja su otpočela u lipnju iste godine. Dan prezentacije bio je i prvi dan trotjednih ispitivanja prve serije od 40 proizvedenih pušaka. Ispitivanje će se vršiti uz pomoć pripadnika OSRH. Nakon toga će uslijediti završna ispitivanja, u kojima će se djelovanje puške ispitati u raznim ekstremnim uvjetima.

Eventualni uspješni prolaz raznih testiranja trebao bi uslijediti i opremanjem OSRH spomenutom jurišnom puškom, a za njenu nabavu interes je pokazan i iz drugih zemalja. Nakon prezentacije ministar Vukelić je dao izjavu za medije, u kojoj je izrazio vjeru u kvalitetu i uporabljivost puške VHS 5,56, te naglasio važnost sprege MORH-a i domaćih gospodarskih subjekata pri opremanju i modernizaciji naših Oružanih snaga.

 

 



Vijesti